11.maj - Slobodna zona: film "Dugme od sedefa" (VIDEO)

maj 01 2016 /

U okviru programa "Slobodna zona" koji se održava u dvorani Apolo u sredu, 11. maja, biće prikazan dokumentarni film "Dugme od sedefa" reditelja Patricija Gudmana. Projekcija počinje u 20 sati.

Sinopsis

U okeanu je pohranjena istorija čitavog čovečanstva. U okeanu su sačuvani glasovi zemlje i glasovi koji dolaze iz svemira. Zvezde pokreću okeane i živa bića u njima. Okean, ujedno najduža vodena granica Čilea, čuva tajnu dva misteriozna dugmeta pronađena na njegovom dnu. Čile, sa svojom 4000 kilometara dugom obalom i najvećim arhipelagom na svetu, izgleda gotovo natprirodno. Njegovi vulkani, planine u glečeri čuvaju glasove starosedelaca Patagonije i Ognjene zemje, prvih engleskih kolonizatora i političkih zatvorenika Pinočeovog režima. Kažu da voda pamti, ovaj film pokazuje da može i da govori.

O reditelju

Od kad je kamerom zabeležio poslednje dane vlade Salvadora Aljendea u dokumentarcu Bitka za Čile, reditelj Patricio Guzman se uspostavio kao glas onih koji su ućutkani i koji su nestali pod dvadesetogodišnjom vladavinom generala Augusta Pinočea. Svojim novim filmom Dugme od sedefa Guzman se okreće jednoj drugačijoj ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas – domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

Nagrade i festivali

Međunarodni filmski festival u Berlinu, Berlinale, 2015
Međunarodni filmski festival u Torontu, 2015
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2015

Reč kritike

Majstor dokumentarnog filma, Patricio Guzman, još jednom ulazi u koštac sa istorijskom nepravdom i genocidom.

The Hollywood Reporter

Trejler:

Read 1445 times Last modified on nedelja, 01 maj 2016 20:22

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".