08.decembar - 16.decembar: Umetnost, arhitektura, dizajn, Pančevo

dec 05 2016 /

Poslednjih desetak  godina program Galerije je obogaćen autorskim projektima Umetnost Arhitektura Dizajn i Nove tehnologije, koje su proistekle iz programa pod nazivima Vizuelni znak i arhitektura, Modna fotografija…. Na ovaj način  se predstavljaju primenjene umetničke grane koje su svakako u tesnoj vezi sa  klasičnim likovnim medijima, do tada zastupljenih u galeriji.    Prolazeći kroz kataloge Umetnost Arhitektura Dizajn,  vidi se da je prošlogodišnji jubilej zaokružio jednu celinu postavljajući pitanje o egzistenciji određenog arhitektonskog prostora - Galerije. Sad se svakako nameće ideja početku nove celine. Ta sloboda koliko god izgledala rasterećujuće uliva i dodatnu odgovornost u promišljanju novih pravaca u kojima će se nadalje razvijati koncepcije UAD-a.

Negde u osnovi  formiranja programskih aktivnosti Galerije savremene umetnosti Pančeva je i inicijativa za podršku mladim, lokalnim,  umetnicima u vidu predstavljanja njihovih ostvarenja. Ovo je ustvari i bila ideja vodilja u realizaciji ovogodišnjeg projekta. Na izložbi će se predstaviti selekcija projekata  deset autora koji nemaju više od 35 godina i žive u Pančevu.

Savremeni tempo života, ubrzava vreme, otuđuje ljude.

U razgovoru sa autorima ovogodišnje izložbe, došli smo do zaključka da se mlade arhitekte retko udružuju, sa ponekima je izgubljen kontakt. Postavlja se novo pitanje - Gde su ljudi?

Svi su u svom poslu, rade, stvaraju i postižu rezultate u zemlji i inostranstvu. Logično je bilo predstaviti ih  publici i na taj način povezati, pokrenuti, postaviti nova pitanja.

Ivana Markez Filipović

urednica programa vizuelnih umetnosti

Galerija savremene umetnosti od 08.12. do 16.12.

 

Read 391 times Last modified on sreda, 07 decembar 2016 09:55

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".