06.mart - Izložba reljefa-crteža i prostornih crteža POHVALA RUCI / POVRATAK RUCI

mar 03 2017 /

Reljefi-crteži i prostorni crteži koji se predstavljaju su nastajali u vremenskom periodu od pet godina.

To je bio perod prikupljanja, traženja i isprobavanja.Prikupljanje nije bio svestan proces. Ključala stvarnost i lični doživljaj su njegovi delovi.Tražena su rešenja za snažne nadražaje kroz povlačenje i stvaranje. Bilo je to isprobavanje tehničkih rešenja koja će ispratiti potrebu da se nađe način i odgovarajući kvalitet za predstavljanje doživljaja.Na reljefima crtežima se u procesu rada izdvojio motiv ruke, šake.

To „oruđe nad oruđima” (Aristotel) nosi snažnu simboliku. Za ruke se gotovo može reći da govore (Kvintilijan). One označavaju snagu, blagoslov, zaštitu, pravdu, božansku moć. Njihov položaj kazuje milost, naklonost, obožavanje, prizivanje, predaju, zavist, brigu, davanje...

Da li je dovoljna vera u čoveka ili je potrebna neočekivana sila koja dolazi i rešava stvari, da se svet koji poznajemo ne bi urušio?

Uporedo su nastajali prostorni crteži jahača u galopu i trkača. Prisutna je antiteza isprepletanog gustog rastinja koje otežava kretanje i galopa i trčanja sa lakoćom. Sputavanje i sloboda. Reljefe crteže i prostorne crteže vezuje vreme u kojem su nastajali ali i tema traganja za rešenjima i mogućnostima kako nastaviti dalje uprkos težini.

Tatjana Milutinović-Vondraček

Diplomirala na FLU u Beogradu na odseku za vajarstvo 1991. godine, u klasi profesora Slavoljuba Radojčića, a magistrirala na istom fakultetu 1994. godine, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Član ULUS-a od 1994. godine. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi.

Datum: 06.-22.03.
Mesto; Galerija savremene umetnosti

Read 409 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".