23. maj do 05. jun - Izložba skulptura "Uzroci i posledice" Radivoja Markovića i Milije Nešića

maj 30 2017 /

Milija Nešić je 1987 godine na izložbi u Kulturnom centru Beograda predstavio svoje mrdalice kao specifičnu umetničku formu kojom je iskazao svoj odnos u večnoj igri nasilja koji jedni sprovode nad drugima koristeći razne forme i opravdanja.

Izložba je razmatrala izvore koji opravdavаju nasilje u potpuno drugačijim društvenim i državnim okolnostima u odnosu na današnje. 30 godina posle u promenjenim i društvenim i državnim okolnostima izvori iz kojih prоističe nasilje jednih nad drugima su nepromenjeni, a posledice koje su izražene radovima Radeta Markovića, kao i uzroci koje je Milija detektovao, nisu ograničeni na prostor bivše Jugoslavije, već su vidljivi i znatno šire (migrantska kriza npr. ). Za bojati se da se radi o procesima koji su globalniji i možda arhetipski.

Izložba „Uzroci i posledice” Milije Nešića i Radeta Markovića

Radovi na izložbi su, bez obzira da li se radi o skulpturi, slici, crtežu ili objektu osvrt ove dvojice umetnika na odnose koje uspostavljaju oni koji imaju moć i sili i onih koji trpe posledice. Bliska prošlost je nažalost samo jedna od scena u ovoj večnoj istorijskoj predstavi u kojoj se nesreća običnih ljudi predstavlja kao njihov najveći interes, upotrebom raznovrsnih metoda, manipulaciom i propagandom kao i pretnjom odnosno upotrebom sile.

S obzirom na sličan umetnički program i senzibilitet, a različitost u formi, težnja autora izložbe je da mali dijalog medju njima u okviru prve od niza zajedničkih izložbi u budućnosti pomogne uspostavljanju dijaloga u širem smislu.

Radivoje Marković

Rođen 1957 u Kraljevu, Srbija . Završio građevinski fakultet u Beogradu. Autodidakt. Slikarstvo učio u ateljeu Nenada Damjanovića. Slika od 1984, skulpture, funkcionalne skulpture i umetnički nameštaj pravi od 1993. Član udruženja likovnih umetnika Srbije, ULUS, član Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnika i dizajnera Srbije-ULUPUDS. Osnivač i vlasnik Umetničke radionice RM odnosno: Otvoreni atelje Rade Marković. Osnivač  manifestacije ART MARKET-a u Beogradu, predsednik udruženja SCASA-s. Predsednik Vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije-ULUS.

Jedan od osnivača RMD dizajn studija. Živi i radi u Beogradu.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Milija Nešić

Rođen u Nišu 1934. Završio Srednju umetničku školu u Nišu 1955. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije, odsek vajarstvo završio u Beogradu 1964. Crtežom, slikom, skulpturom, medijem fotografije i koncepta bavio se u ciklusima od 1950. godine. U svom stvaranju prešao je put od naturalizma, realizma, asocijativne umetnosti, apstraktne forme do 1975.godine, od 1978. stvara jedinstvene interaktivne skulpture – mrdalice.

Izlagao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu kao slobodan umetnik.

Otvaranje izložbe 23. maja u 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihailovića
Izložba traje do 05. juna

Read 1001 times Last modified on sreda, 31 maj 2017 15:31

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".