26.02. - Izložba slika, objekata i instalacija SUŠENO MESO - Aleksandar Jestrović Jamesdin

„Sušeno meso” je serija radova nastajalih u prekidima u proteklih 6 godina. U slikama su strahovi nakupljani godinama ukrštani sa medijskim slikama i slikarskim citatima.

Radovi nisu unapred planirani kao serija, nego su nastajali spontano, te je realizacija išla u više pravaca (klasične slika, slike, objekti, pačvork, instalacije). Ovakav pristup zahteva duži period, ali su rezultati i asocijacije koje slike proizvode neočekivaniji. Naziv izložbe je izveden iz kombinacije činjenice da su sve slike prošle proces sušenja, da će eventualno visiti na zidovima, a da je na njima možda najzanimljiviji taj kod slikara omiljeni proces crtanja i slikanja mesa.

Radovi izloženi zajedno sugerišu neko predosećanje apokalipse i na njih je dosta uticalo odgledanih sedam sezona serije Walking Dead, ali i romani Borislava Pekića. To navodim iz razloga što kao i u navedim delima i u mojim radovima vizije jesu povezane i sa aktuelnim situacijama, ali se ne bave direktno njima iz razloga postizanja umetničke slobode u tretiranju teme. Način slikanja je u stvari povređivanje, paranje i kidanje motiva i neko uživanje u tom postupku, što je u stvari nedostatak empatije koji primećujem kod sebe, a i kod drugih što je ovde moguće ili zarazna bolest ili projekcija mog stanja na okolinu. Ironija kojom su radovi prožeti je u stvari neophodna distanca da bi se ovime uopšte i bavio.

Aleksandar Jestrović ili Jamesdin je rođen 1972. U Zagrebu (SFRJ),  diplomirao je na Slikarskom odseku Fakultetea likovnih umetnosti u Beogradu, 2000, u klasi profesora Čedomira Vasića. 2016. godine završio je master na na institutu „Art in Context” UDK Berlin. Za svoj rad nagrađivan je nagradom fondacije Veličković za crtež, nagradom Kulturnog centra Beograda na Oktobarskom salonu i nagradom za slikarstvo „Rista i Beta Vukanović” Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Sem slikarstva , multimedijalnih insalacija bavi se i basketom. Od 2015. nastupa sa blek mental bendom Психоterapija (sa Silviom Lorenz aka Tidra i Dejanom Poljakovićem aka. Darkomrak) i nije osuđivan, služio vojsku, oženjen. Živi i radi u Berlinu i Beogradu.

htpp://jamesdin.wordpress.com

Otvaranje izložbe je 26. februara od 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo. Izložba traje do 09. marta.

Read 349 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".