20.maj - Premijera predstave “Škrti berberin” Aleksandra Popovića u Pančevu

maj 11 2016 /

U okviru predstojećeg 6. Bijenala umetničkog dečjeg izraza, koje će se od 13. maja do 16. juna u Pančevu održati pod sloganom “U vrtu različitosti!”, biće održana i srpska premijera komada “Škrti berberin” čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića.

Predstava „Škrti berberin“, Aleksandra Popovića u režiji Petra Pejakovića rađena je u koprodukciji Kulturnog centra Pančeva i dečje scene Pođi tuda, sa BAST produkcijom iz Beograda, organizacijom BUDI i Kotorskim pozorišnim festivalom za decu.

„Škrti berberin“ predstavlja jednu od najlepših domaćih bajki za decu, a ove godine navršava se 20 godina od smrti jednog od najvećih dramskog pisca Aleksandra Popovića. Poznat je po komediji i satiri, ali i bogatom opusu za decu i u dramskom i u televizijskom stvaralaštvu. Pisao je i romane, ali je manje poznato da je bio izuzetno vešt majstor priča za decu. Aleksandar Popović je veoma dobro poznavao dečije biće budući da je i sam bio roditelj, a naprosto je imao osećaj za to šta deci treba. Uz Duška Radovića i Dragana Lukića, Aleksandar Popović krčio je put drugačijoj, savremenoj književnosti za decu.

Na osnovu ovog zanimljivog teksta, reditelj Petar Pejaković, uz mladu glumačku podelu, na potpuno nov način vraća ovu lutkarsko igranu predstavu na scenu i sa njom oživljava poučnu priču uz koju su odrasle mnoge generacije. U predstavi će igrati glumačka podela iz Pančeva: Mladen Sovilj, Jovan Popović, Miloš Lazarov, Alisa Lacko i Branislav Radovanović. Lutke, kostim i scenografiju osmislio i uobličio Zoran Misita, a muziku je konponovao džez muzičar Ivan Aleksijević.

“Škrti berberin” sinopsis:

Temom tvrdičluka koja je kroz Molijerovog "Tartifa" i Sterijinog "Kir Janju" obeležila i svetsku i domaću dramaturgiju, namenski za repertoarske potrebe najmlađih, kroz komad "Škrti berberin" ovog puta se pozabavio naš veliki dramski pisac Aleksandar Popović. Priča o berberinu Paji koji zbog svoje škrtosti gubi ne samo prijatelje, psa Žuću i mačku Mrvicu, već i mušterije i komšije. Sa njim ostaju samo dosadne muve koje mu se neprekidno rugaju. Tek kada ostaje sam, shvata značaj prijateljstva.

Aleksandar Popović - „Škrti berberin“

Režija: Petar Pejaković
Asistent reditelja: Jasmina Večanski
Igraju: Mladen Sovilj, Miloš Lazarov, Jovan Popović, Alisa Lacko, Branislav Radovanović
Kompozitor: Ivan Aleksijević
Scenografija, kostim i lutke: Zoran Misita
Tehnički direktor: Nenad Forgo
Dizajn zvuka: Sofija Jovanov
Organizator: Branislav Radovanović, Snežana Ćuruvija

Datum premijere u Pančevu, Srbiji: 20. maj
Datum premijere u Kotoru, Crnoj Gori: 5. jul - Kotorski festival pozorišta za decu

V.J.P.

Read 870 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".