19.april - Predstava „Tri klase i gospođa Nušić” Vladimira Đurđevića

apr 13 2016 /

NAJ – značajniji, popularniji, omilјeniji, poznatiji … srpski komediograf Alkibijad Nuša alijas Ben Akiba alijas Branislav Nušić (Beograd, 20.10.1864 – Beograd, 19.1.1938), spada u onu iznimnu vrstu pisaca o kojima svi sve znaju, čije sentence (replike, zapisi) su ušli u žargon, a likovi o kojima je pisao postali nepresušan izvor različitih stilskih figura (metafora, paradigma…) u svakodnevnom životu svih slojeva društva.

Reč rediteljke:

„Valјa odmah reći da „Tri klase i gospođa Nušić“ nisu dokumentaristički ( ili istorijski ) komad. Istorijski fakti (i ličnosti ) jesu poslužili Đurđeviću, ali da stvori originalnu priču, priču koja nije opterećena podacima već je plodotvorna za pozorišnu IGRU. U toj igri Branislav Nušić se sreće sa likovima koje će kasnije proslaviti njegove drame i živi na pozorišnim daskama gotovo kao lik iz neke od tih drama. Vladimir Đurđević pravi omaž velikom piscu tako što ga pušta da živi „ glavom, bradom i brkovima“ u nečemu što jeste nalik na njegov (Nušićev) komad.”

Igraju: Daniel Sič, Slobodan Boda Ninković, Sandra Bugarski, Paulina Manov Đurđević, Andrija Kuzmanović, Jelisaveta Orašanin
Reditelj: Milica Kralj

Datum: 19.04.
Vreme: 19:30h
Mesto: Dvorana Kulturni centar

Read 755 times Last modified on četvrtak, 14 april 2016 02:37

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".