22. septembar - 15. ETHNO.COM - Pjevačka družina Svetlane Spajić i Olge Krasojević

sep 01 2017 /

Tradicionalna umetnica Svetlana Spajić, više od dve decenije posvećena je negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od izvornih pevača najstarije generacije.

Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svetski poznatim umetnicima i muzičarima, kako onima na polju tradicionalne tako i ukviru world, savremene i improvizovane muzike. Od 2009. predvodi svoj ženski a cappella sastav, Pjevačku družinu Svetlane Spajić (Svetlana Spajic Group). 

Zaštitni znak grupe jeste izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad  sa vodećim seoskim čuvarima tradicije najstarije generacije. Pjevačka Družina je nastupala u koncertnim dvoranama i festivalima širom Evrope, Azije i u SAD (Koncertgebau,  Koncerthaus, Rasa, Vomeks i dr).

Prvi uživo  prenošen koncert na RTS 3 programu iz Studija 6 Radio Beograda bio je upravo Pjevačke družine. Grupa redovno nastupa i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Grupa je 2012. objavila album „Siv sokole" (Multimedia 2012), a 2015 i album sa čuvenom pevačicom iz Crnuće, Olgom Krasojević (VMAS, 2015), sa kojom će nastupiti u Pančevu. Tradicionalni pevač i pedagog Olga Krasojević član je čuvene izvorne grupe Crnućanka iz narečenog sela Crnuće na Rudniku sa kojom nastupa već pet decenija.

Svetlana Spajić vokal
Dragana Tomić vokal i kaval
Suzana Arsić vokal
Marija Novaković vokal
Olga Krasojević (specijalni gost) vokal

Datum: 22. septembar
Vreme: 20:00h
Mesto: Dvorana, Kulturni centar Pančevo

Read 389 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".