09.februar - Koncert Pančevačkog duvačkog orkestra

feb 05 2017 /

Pančevački duvački orkestar osnovan je 29. XI 2015. godine  pod okriljem Muzičkog centra Pančevo. Članovi orkestra  su akademski muzičari, profesori muzičke škole "Jovan Bandur  u Pančevu, studenti Fakulteta muzičke umetnost, učenici muzičke škol, eestradni muzičari i lubitelji muzike.

Orkestar vežba nedeljom u čitaonici Gradske biblioteke u Pančevu.

Svoj prvi concert održao je 19. maja 2016. godine u Pančevu. Brzo nakon koncerta usledili su uspešni nastupi 6. juna na 53.gradskoj smotri muzičkog i folklornog stvaralaštva odraslih,

11. juna održan je Plac koncert u Narodnoj bašti u Pančevu 11 maja izveden je Koncert na otvaranju Internacionalnog karnevala u Pančevu.19.juna 2016. Orkestar je učestvovao na Međunarodnomtakmičenju duvačkih orkestara Begej fest u Zrenjaninu gde je osvojio drugu nagradu. Dirigent orkestra je profesor Boris Matijević.

Boris Matijević (1951.) završio je VPŠ (muzička  pedagogija) i trubu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Učio je i solo pevanje. Pohađao je seminare za horsče dirigente i dirigente duvačkih orkestara. Osnovao sam više ansambala: Dečiji hor Zvončići 1986 koji još uvek radi, Pionirski operski studio sa kojim je pripremio i izveo 8 opera, Pionirski duvački orkestar,  Hor devojaka u Domu JNA, Pančevački simfonijski orkestar, Omladinski simfonijski orkestar Srbije (2000-2003.), Srpsko-rumunski hor (radio je 7 godina), Brass orkestar, Bras orkestar junior (radi 5 godina i dalje), Dečije muzičko pozorište, Pančvački duvački orkestar (radi od 2015. g.) Osnovao je Dečije muzičko pozorište koje povremeno izvodi dečije operete i opere. Kao dirigent osim u brojnim gradovima Srbije nastupao je i  Bosni, Hrvatskoj, Rumuniji, Francuskoj, Mađarskoj,  Nemačkoj Sloveniji i Italiji.

Kao dirigent vodio je Gradski duvački orkestar Pančeva, Gradski duvački orkestar u Zrenjaninu, Veliki tamburaški orkestar Radio Pančeva

Osnivač je i rukovorilac muzičkih festivala i takmičenja: Festival Raspevano proleće  1979, koji još uvek uspešno radi, Raspevano proleće Srbije (postoji 16 godina i dalje), Međunarodno takmičenje kamernih sastava duvača (postoji 16 godina i dalje), Međunarodno brass takmičenje (radi već 5 godina i dalje), Međunarodni Lady Wind Festival (od 2016. i dalje)..  Sve ansamble vodi bez honorara. Kao urednik i izvođač , objavio je više desetina publikacija prvenstveno muzičke literature, 20 CDa i nekoliko ploča umetničke i decije muzike.Bio je dugogodišnji aktivista (i funkcioner) Muzičke omladine:Pančeva, Vojvodine i Jugoslavie. Bavi se muzikološkim istraživanjima lokalne sredine.Objavio je više naslova muzikološke sadržine a kao novinar saradnik pisao je za. Promusicu, Pančevac, Misao, Dnevnik...

Bavi se organizacijom koncerata umetničke i dečije muzikeod svoje osamnaeste godine,među kojima treba idvojiti cikluse: Pedagoški koncerti, večernji koncerti, Muzičko leto, Mladi za stare, Božićni koncerti, Organizuje muzičke kampove: Kikinda, Blace, Divčibare, Gat (Jasenovo), Devojački Bunar, Poiana Strbu i Grna u Rumuniji. 

Piše poeziju za decu (objavio je pet knjiga u 7 izdanja)pesme su mu rprevođene na mađarski, rumunski i švetski,  čak 65 pesama je komponovano od strane raznih autora.Bio je saradnik na izradi Književne topografije Pančeva, inicirao je i radio na  objavljivanju više desetina knjiga i drugih publikacija.

Program:

1. Tradicionalna, arr.Otto Wagner: 
Steigermarscg

2. Nađ Antal - Toni:
Linija 14  (prvo izvođenje  u arr. za  veliki duvački orkestar)

3. Manuel Penella, arr. Rajan Bolozan:
El Gato Montes 

4. Kovač Ferenc:
Karneval (prvo izvođenje  u arr .za veliki duvački orkestar)

5. Franjo Pokorni, arr. Vadimir Mustajbašić: 
Aleksandar I

6. Ferdo Pomikalo:
Narodni heroji

7. M. Kjus Arr. K.Mrekut: 
Amurski valovi

8. V. Solovjev-Sedoi:
Podmoskovske večeri

9. Siegfried Rundel:
San Angelo (marš)

10. Arr.V. Ryakhin:
La cucaracha

11. Jacob de Haan: 
Concerto d' amor

12. Siegfried Rundel: 
Happy Marching Band br. 1

13. Slavko Avsenik:
Veče na Robleku

14. Stanislav Binički:
Na Drini.

Datum: 09.februar
Vreme: 19:00h
Mesto: Kulturni centar Pančeva, Dvorana

Read 539 times Last modified on subota, 11 februar 2017 12:41

 

Podržite projekat "K-013.com" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".