KONCERT Snežane Babić - Sneki u Starčevu

avg 07 2018 /

Snežana Babić - Sneki i orkestar Pančevci održaće koncert u Starčevu na Trgu neolita u utorak, 7. avgusta, s početkom od 20 sati. Koncert se održava u okviru manifestacije Dani druženja 2018.

Snežana Babić Sneki rođena je u Pančevu. Završila nižu muzičku, a kasnije i Srednju muzičku školu “Josip Slavenski”. Vrlo brzo se izdvojila svojim raskošnim glasom i postala deo dečjeg operskog ansambla i Kulturno-umetničkog društva “Abrašević”. Uz muzičke škole, s odličnim uspehom je završila i elektrotehničku školu “Nikola Tesla” u Pančevu.

Još kao dete se htela okušati u glumačkoj profesiji, a od ranog detinjstva je bila deo školskih priredbi, dok se kasnije priključila dečjem operskom studiju, prvom takve vrste u bivšoj Jugoslaviji. Muzika, ples i gluma su bili dio njene ličnosti, a s jedanaest godina je dobila pokrajinsku nagradu za glumačko i muzičko ostvarenje.

Snežana je kao vokalni solist KUD-a Abrašević prve snimke snimila za Radio Beograd. Zapažena je u ogromnoj konkurenciji na audiciji pevača amatera u Beogradu i dobila je priliku da snimi svoj prvi album. Album je objavljen 1988. godine u izdanju RTV Ljubljana, a s njega se posebno izdvojio hit “Neka stari ko voleti ne zna”.

Jedno pojavljivanje pred milijonskim auditorijumom najpopularnije muzičke emisije “Disko folk” je bilo dovoljno da Snežana na poziv Lidije Habić, direktorice marketinga PGP RTS, započne uspešnu i dugogodišnju saradnju s najvećom diskografskom kućom na Balkanu. U saradnji s njima je snimila album “Dušo moja tanana”, s kog se posebno izdvojila pesma “Rupica na bradi”. 150.000 primeraka je prodato u rekordnom roku, a Snežana je dobila prvo diskografsko priznanje “Zlatna ploča”.

Velika popularnost i zanimanje medija dovode do toga da kao maskota fudbalske reprezentacije 1991. godine odlazi na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Italiju. Tom prilikom je objavila singl pod nazivom “Ti saluto Italia” koji je u konkurenciji od 30 izvođača zauzeo visoko treće mesto.

Po povratku iz Italije je dobila poziv od scenarista Siniše Pavića za učestvovanje u filmu “Tesna koža 4”. Singl “Sneki rep” iz tog filma je postigao veliku popularnost, a Snežana je krupnim koracima krenula prema vrhuncu estradne scene.

1990. godine je objavila album “Takni me, takni” s kojeg su se izdvojile pesme “Ja nisam prva ni poslednja”, “Harmoniko, sviraj sama”, “Pijmo” i “Živote grešila sam”. Tada je održala niz solističkih koncerata u Beogradu, a jedan od njih je u direktnom televizijskom prenosu zabeležila TV Beograd. Celokupan prihod od tih koncerata je prosleđen u humanitarne svrhe.

Albumi “Takni me, takni” i “Hopa cupa” su joj s 500.000 prodanih primeraka doneli brojne nagrade i priznanja, a s albumom “Igračka” ostvaruje veliki diskografski uspeh i održava niz solističkih koncerata za koje se tražila karta više.

Okušala se i kao kantautorka pa je na albumu “Moj dragane” potpisala kompozicije “Pojačaću radio”, “Loša karta” i “Ne smem više da te ljubim”. Započela je uspešnu saradnju s Južnim vetrom i objavila album pod nazivom “Sneki i Južni vetar”.

Snežana je snimila veliki broj zabavnih programa koji su bili emitovani u udarnim TV terminima, a vodila je i “Sneki show” u kojem je snimala skečeve s glumačkom ekipom “Foliranti”.

1998. godine je objavila album “Caki cale” na kojem su se našli hitovi “Moram da te napijem”, “Voz ljubavi” i drugi. Kasnije je objavila i albume “Majko” i “Hajmo Jovo nanovo”, a 2005. godine “Nisam ti ja dadilja” te singlove “Opa bato”, “Nije kuća na prodaju” i “Ljubavni maraton”.

2013. godine je učestovala u popularnom muzičkom šou “Tvoje lice zvuči poznato”, gde je pokazala da se podjednako dobro snalazi u svim muzičkim žanrovima i osvojila široki televizijski auditorijum.

Read 355 times Last modified on petak, 10 avgust 2018 00:49

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".