Pančevački maturanti u plesu za Ginisa (FOTO, VIDEO)

maj 19 2017 /

Po deseti put i pančevački maturanti srednjih škola plesali su zajedno sa svojim vršnjacima u isto vreme Maturantski ples.

Maturanti i maturantkinje su, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, danas u podne, na platou ispred Gradske uprave Pančevo, u parovima otplesali koreografiju u trajanju od 5 minuta i na taj način zajedno obeležili završetak srednje škole. 

U ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 600 maturanata svih srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

Pre nego što su izveli svoju plesnu koreografiju, maturante je pozdravio Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Cuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica,Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac…

Svi maturanti plesali su istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika je emitovana preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plesali su u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Iako je reč o klasičnoj muzici koja je mladima najčešće strana i odbojna, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima širom Evrope, što se moglo videti i danas u Pančevu.

U ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

Događaj je organizovao Grad Pančevo – Kancelarija za mlade, u saradnji sa Domom omladine Pančevo.

Ukoliko danas niste bili u prilici da prisustvuje Maturantskoj paradi, pogledajte kako je u podne bilo u Pančevu:

V.J.P.

Read 7032 times

 

Podržite projekat "Internet magazin Pančevo" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".