KOVIN: Đaci osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Svetskoj nedelji Svemira

okt 06 2016 /

Popularizacija astornomije i njeno približavanje mladim odvija se sve češće kroz manifestacije kao što je Svetska nedelja Svemira. Generalna Skupština UN proglasila ju je 1999. godine, a sprovodi se pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira i UN Kencelarije za poslove svemira. World Space Week Asocijacija je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji Svetske nedelje Svemira na globalnom nivou.

WSWA okuplja i podržava svetsku mrežu nacionalnih koordinatora u preko 80 država širom sveta koji su organizatori aktivnosti tokom cele godine, a u sedmici od 4. do 10. oktobra je vrhunac događanja. Prošle godine bilo je oko 1.200 aktivnih učesnika u aktivnostima koje su organizatori u našoj zemlji realizovali, odnosno preko 5.000, računajući one putem društvenih mreža, štampanih i elektronskih medija. Ove godine održava se pod motom "Daljinska detekcija – omogućavanje naše budućnosti".

Mladi Zmajevci su i ove godine uzeli aktivnog učešća već od prvog dana akcije pa su odeljenja petog razreda već od prvog časa bila prepuna maketa veštačkih satelita koji su plenili dečjom maštom i željom za istraživanjem, kreativnošću. Veoma atraktivna biće i poseta pokretnog planetarijuma u školskoj sali, koja je planirana da se tokom ove izuzetne svetske manifestacije.

(Radio Bus / Obrad Mihailović)

Read 560 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".