MLADENCI, NE DAJTE DA VAS VARAJU: Ugostitelji ne mogu ovim da vas ucenjuju!

nov 20 2016 /

Pripreme za venčanje i svadbu, poslednjih godina postale su prava noćna mora za mladence, jer i pored inače visokih cena zakupa sala i restorana za slavlje, nemaju mogućnost da izaberu fotografa koji će ovekovečiti njihov najsrećniji trenutak u životu.

Naime, javna je tajna da neki od vlasnika ugostiteljskih objekata koji organizuju proslave imaju usmene dogovore, takozvane “dilove” sa pojedinim fotografima koji im daju zadovoljavajući procenat što im omogućavaju da rade u njihovim restoranima čak i onda kada to zakupci ne žele.

Tako je novopečeni bračni par iz Pančeva  bio neprijatno iznenađen kada je pre nekoliko meseci ugovarao salu za 50 zvanica.

–  Restoran nam se mnogo svideo i kako bismo bili sigurni da ćemo veselje povodom stupanja u brak praviti baš tamo, kaparisali smo ga bez nekih detaljnijih razgovora čak šeset meseci ranije. Kada je trebalo da preciziramo dogovor, nakon što smo izabrali tortu i rezervisali fotografa koji je porodični prijatelj i veliki profesionalac, od vlasnika restorana smo saznali da moramo da prihvatimo fotogarafa kojeg nam on nudi ili da mu platimo dodatno po svakom gostu koji će nam doći na svadbu kako bi pokrili troškove navodnog kršenja ugovora koji restoran ima sa tim čovekom, ispričala je za JužniBanat S.M. iz Pančeva i dodala da je na kraju “pobedio” vlasnik restorana sa svojim fotografom.

Kako saznajemo, ovaj “biznis” između ugostitelja i fotografa, više je nego unosan. Prema grubim procenama, vlasnici objekata za različite vrste proslava  godišnje mogu da zarade čak i za garsonjeru u Pančevu.

Većina onih koji su “prisiljeni” da angažuju nametnunog fotografa uglavnom se žali na loš kvalitet slika i na to što su u obavezi da “fotobook” plate dodatnih  300, pa čak i 600 evra.

Pored mladenaca,  zbog ovih “dilova” između ugostitelja i fotografa, i država je na gubitku.

Kako saznajemo, situacija je kompleksna, ali veoma dobro smišljena i upakovana.  Naime, najčešće vlasnik prostora samo izdaje lokal i nema registrovanu ugostiteljsku delatnost i time stavlja sebe u položaj da nema pojma ko kuva, ko svira, ko slika. Onaj koji iznajmljuje prostor (stolice po gostu), najčešće ne potpisuje ugovor i tu nastaje problem. Teško dokaziva ucena od  onoga ko izdaje prostor, ali  nije i nemoguća. U tom slučaju je potrebna koordinisana akcija više inspekcijskih službi i saradnja onoga ko je bio ucenjen.

Drugi slučaj je kada je prostor registrovan za obavljanje ugostiteljske delatnosti jer  tad u kontrolu ide turistička inspekcija koja kontorliše odredbe postupajućeg zakona. Ona predmet dostavlja  ostalim nadležnim inspekcijama kada za to postoje razlozi. Ucenu je, opet, teže dokazati, ali nije neizvodljivo.

Izvor: JužniBanat

Read 1552 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".