Pančevci bez direktne linije - "ispali" iz BG voza

nov 25 2016 /

 

Posle modernizacije pruge Beograd-Pančevo, Pančevci su ipak ostali bez direktne linije do prestonice. Vozom će biti moguće putovanje samo od Pančeva do Ovče.

Pruga od Beograda do Pančeva je obnovljena, međutim, sada, kad postoje uslovi da se prevoz putnika na ovoj relaciji obavlja brzo i bezbedno, neko je odlučio da direktnu železničku liniju između ova dva grada ukine, pišu Večernje novosti.

Od 1. decembra uvodi se novi red vožnje BG voza koji podrazumeva stanice i stajališta na levoj obali Dunava, ali i skraćenje linije do Ovče. To znači da će putnici na ovoj relaciji ubuduće morati da presedaju jednu stanicu do Pančeva ili da na "Dunav stanici" "hvataju" voz za Vršac ili Zrenjanin. 

Za 120.000 stanovnika Pančeva ova odluka deluje nelogično, jer će uprkos višemilionskoj investiciji u prugu i dalje biti prepušteni kombi prevoznicima i divljim taksistima. Takođe, obesmišljen je i cilj projekta vrednog 91 milion dolara - najefikasnije, najjeftinije i najbrže povezivanje glavnog grada sa najvećim susednim gradom. 

U "Srbija vozu" kažu da se saobraćaj na pruzi Beograd - Pančevo ne ukida. 

- Redovna veza sa Beogradom biće ostvarena vozovima koji saobraćaju na relaciji Vršac - Beograd Dunav - Vršac i Zrenjanin - Beograd Dunav - Zrenjanin, po važećem redu vožnje. Po novom redu vožnje, od 11. decembra uvode se vozovi koji će saobraćati na relaciji Pančevo Vojlovica - Ovča, a u stanici Ovča biće ostvarene veze sa vozovima iz sistema BG voz, objašnjavaju u ovom preduzeću.

Prema podacima "Srbija voza" iz oktobra 2016. godine, na relaciji Beograd Dunav - Pančevo Varoš, dnevno je saobraćalo devet vozova sa prosečno 29 putnika. 

S obzirom na predviđene izmene taj broj bi mogao još više da opadne, jer će korisnike voza, osim presedanja, od železnice da udalji i plaćanje koje podrazumeva kupovinu dve karte. 

- Od Pančevačkog mosta do Ovče je jedan sistem naplate voznih karata, koji spada u javni gradski saobraćaj Bus plus, a od Ovče do Pančevo varoši u skladu sa putničkom tarifom Srbija voza cena karte je 64 dinara, objašnjavaju u "Srbija vozu". 

Ovaj problem za sobom vuče drugi, a to je ukidanje neisplativih linija. 

U vezi sa tim u "Srbija vozu" kažu da će za vozove kod kojih ne bude utvrđena obaveza javnog prevoza stupiti u kontakti s lokalnim upravama da se iznađu mogućnosti obezbeđenja saobraćaja vozova.

V.J.P. / PančevoMojKraj.rs

Read 2394 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".