Organizovan prijem za pančevačke trojke

jan 06 2017 /

Grad Pančevo je nastavio tradiciju organizovanja prijema za porodice u kojima su rođene trojke. Trenutno u našem gradu živi pet porodica sa trojkama ispod deset godina.

Njima je krajem godine uplaćena novčana pomoć u iznosu od 60.000 dinara za svaku porodicu (odnosno 20.000 dinara po detetu). Zbog bolesti dece, prijemu je prisustvovalo četiri porodice.

Porodice koje imaju pravo na novčanu pomoć Grada su: 
1. Žepša Ivanka i Vasović Velibor – deca: Anđela, Nikola i Luka (8.7.2007. godine rođeni)  
2. Đokić Radošević Tatjana i Đokić Vladimir – deca: Dušan, Mihajlo i Aleksa (16.10.2008. rođeni)
3. Jezdimirović Nada i Nenad (iz Omoljice) – deca: Sara, Despot i Rastko (rođeni 27.1.2010.)
4. Žarkov Tatjana i Dejan – deca: Vukašin, Nikola i Mihajlo (rođeni: 15.januar 2010.)
5. Arambašić Sofija i Miloš – deca: Lazar, Vukašin i Iskra (rođeni 5.6.2014.)

U Pančevu u 2015. i 2016. godini ni u jednoj porodici nisu rođene trojke.

Milenko Čučković, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje podsetio je da Grad prati i brine o sedam porodica sa trojkama, ali po gradskoj Odluci, pravo na ovu novčanu pomoć ima pet porodica - sa decom do 10 godina. 

- Utvrđeno je pravo na jednokratnu novčanu pomoć majkama za slučaj rođenja trojki ili četvorki svake kalendarske godine nakon godine rođenja dece do desete godine života dece i u tu svrhu odobrena su finansijska sredstva. Za svih sedam porodica obezbeđuje se novčana pomoć za nabavku udžbenika u visini od po 20.000 dinara po detetu, kazao je Čučković.

Lokalna samouprava i na ovaj način želi da pruži podršku ovim porodicama. 

- Ovo nije samo materijalna pomoć, ovo je znak da smo tu, da brinemo i da nam je cilj da u ovim izazovnim vremenima očuvamo porodicu, kao osnovni stub društva, da podstičemo rađanje dece, da naših Pančevaca bude više, da ta dečica izrastu u zrele, odgovorne, obrazovane ljude i nastaviti ovaj naš zajednički posao, a to je da naš grad bude bolje mesto za život. Meni je drago da i ove godine imam priliku da vas pozdravim, da porazgovaramo o tome kako ste, o izazovima koje nosi odgajanje dece i da vidim kako vaši mališani rastu, kao iz vode. Mi smo tu, za vas i u godinama koje slede, u to budite sigurni, rekao je roditeljima Čučković.

Tatjana Radošević Đokić kaže da su njeni dečaci napunili osam godina i da im puno znači što znaju da deca od rođenja imaju podršku Grada.

- Sada je mnogo lakše, porasli su, samostalniji su. Mnogo znači kada oni imaju svoj fond, kada može da se razmišlja i o ekskurziji i kada znate da ne morate da razmišljate koliko će koštati knjige, kaže ona.

Dejan Žarkov kaže da puno znači pomoć Grada u odgajanju dece, ne samo zbog ove finansijske pomoći.

- Mnogo mi je lakše kad znam da će i nakon što navrše deset godina imati pomoć Grada. Sve do kraja srednje škole imaće i besplatne udžbenike, kaže Žarkov.

Nada Jezdimirović iz Omoljice kaže da je najviše brinuo polazak u prvi razred.

- Teško je organizovati se oko domaćih zadataka, učenja. Idu u isti razred i ne žele da se razdvajaju. Pomoć grada nam puno znači, pogotovo sada kada se suprug razboleo, rekla je ona.

Sofija Arambašić kaže da je živela u Beogradu sa suprugom, a pošto je Pančevka preselili su se s decom ovde. Kaže da su oduševljeni potezom grada.

- Mislim da nijedan grad ne pruža porodicama s decom koliko Pančevo. Jako puno nam znači ovakav vid podrške, kaže Sofija Arambašić.

Prema predlogu Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, odobrenom od strane Gradonačelnika, u 2016. godini ustanovljeno je nekoliko vidova pomoći porodicama.

- Jednokratna novčana pomoć majkama za prvorođeno dete – 20.000 dinara
- Novčana pomoć nezaposlenim porodiljama 42.000 dinara, a isplata pomoći vrši se mesečno u iznosu od 7.000 dinara za period od 6 meseci
- Jednokratna pomoć majkama za slučaj rođenja trojki ili četvorki svake kalendarske godine nakon godine rođenja dece do desete godine života dece – 20.000 dinara po detetu
- Jednokratna novčana pomoć za nabavku paketa za novorođenče 5.000 dinara

V.J.P.

Read 444 times

 

Podržite projekat "Internet magazin" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".