Izmena: Registarske tablice ubuduće bez Č, Ć, Š, Ž, Y i W

jul 28 2017 /

Registarske tablice ubuduće će biti bez suglasnika Č, Ć, Š, Ž, Đ i slova koja ne pripadaju srpskom pismu - Y i W, a slovo X ostaje.

Poslednjim izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, izbacuju se ova slova sa dijakritičkim znacima koja su posebno nervirala vozače i zadavala im probleme, posebno pri plaćanju parkiranja, prenosi Blic.

Odredbe članova 5, 7, 8 , 9 i 10 Pravilnika o izmenama i dopunama pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, kojima je propisano da registarske tablice u slovnom delu registarske oznake sadrže sva slova latiničnog pisma srpskog jezika osim slova Č, Ć, Š, Ž i Đ i latiničnih slova Y i W odnosi se na registarske tablice koje se izdaju za putnička vozila, teške četvorocikle, trolejbuse, autobuse, teretna vozila, priključna vozila, motokultivatore, traktore i radne mašine, kao i priključna vozila za traktor, navode iz MUP-a i napominju da se ova odluka o slovnom delu ne odnosi na oznake registarskih područja, odnosno grada u kome je registrovano vozilo.

Sadašnje tablice sa Š i Đ važiće do isteka roka

Kako dodaju, navedena izmena znači da će se ubuduće za navedene vrste vozila izrađivati i izdavati registarske tablice koje u registarskoj oznaci ne sadrže navedena slova.

Registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu Pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničnog pisma srpskog jezika Č, Ć, Š, Ž i Đ, ili latinična slova Y i W, važiće do isteka roka za zamenu tablica utvrđenog propisom po kome su izdate, objašnjavaju iz MUP-a.

Tablice će važiti devet godina

Interesantno je da iz novog pravilnika, objavljenom u Službenom glasniku 21. jula, nije izuzeto X, koje će se i dalje nalaziti na novim tablicama.

Izmenjen je i član 29, gde se umesto reči sedam nalazi devet, te se pravo korišćenja izabranih znakova na registarskim tablicama od dana izdavanja produžilo za dve godine.

Read 274 times

 

Podržite projekat "Internet magazin Pančevo" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".