Svaku sledeću malu maturu snimaće kamere

jul 29 2017 /

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će od naredne godine mala matura biti snimana kamerama iz ptičije perspektive.

Predlog ministra školskim odborima biće i smena direktora koji su učestvovali u mahinacijama sa malom maturom.

Šarčević je za “Novosti” rekao da su istražene nepravilnosti na završnom ispitu u Nišavskom, Raškom i Pčinjskom okrugu, a da su “brojni propusti” utvrđeni u dva okruga.

“Mnogi direktori škola biće smenjeni zbog toga. Ako ih školski odbori ne smene, smeniću ih ja u oktobru, čim za to dobijem zakonsku mogućnost”, rekao je Šarčević.

On je naveo i da je ministarstvo na čijem je čelu dobilo mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da na završnom ispitu može da postavi kamere koje će snimati iz ptičje perspektive jer se na taj način neće videti lica već samo pokreti.

Podsetimo, Šarčević je početkom jula naredio hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u osnovnim školama čiji su učenici imali “sumnjivo dobre rezultate” na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu. Prosvetni savetnici iz školskih uprava nenajavljeno su otišli u 28 osnovnih škola Raškog, Pčinjkog i Nišavskog okruga, odakle su odneli dokumentaciju o završnom ispitu.

Šarčević je najavio da će tamo gde se utvrdi da su prekršena pravila, biti velikih posledica po odgovorne “od direktora škola do supervizora”, kako iduće godine nikome ne bi palo na pamet da se bavi tim stvarima.

Read 380 times

 

Podržite projekat "Pančevo Online" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".