DNEVNA DOZA KUHINJE: Pečenica za Božić

Nismo svi u mogućnosti da za Božić kupimo celo prase, ili možda nam ne treba toliko al što ne bi našu pečenicu za Božić napravili od plećki sa rebrima ili zadnjeg buta praseta. Nasa pečenica će biti ispečena u rerni al će biti idealna kao da je sa ražnja.

Sastojci:

2, 3, 4 kg prasetine,  plećka sa rebrima, zadnji but
so
100 ml ulja
500 ml piva

Priprema:

Komad svinjetine operite pa osušite krpom. Zasecite na mestima koja su deblja pa dobro posolite, posebno u zareze. Baš dobro posolite i utrljajte rukom. U tepsiju uspite 200 ml vode i ulje, pa stavite 2 – 3 daščice, da prasetina ne bude baš u tom soku i ne kuva se. Ne treba da budu debele,onako 1 cm,samo da malo bude odignuta. Ugrejte rernu na 220 stepeni pa ubacite prasetinu da se peče i smanjte na 200.

Povremeno je okrenite i prelijte sokom od pečenja.

Voda kad ispari dodavajte da ulje ne počne da gori. Posle sat vremena pečenja, smanjite rernu na 180 stepeni pa prelijte pivom. Nemojte odjednom sa svim nego okrećite vašu pečenicu pa prelivajte. Pečenje traje otprilike 2-3 h, zavisno koliko meso je veliko i debelo. Prelivanjem pivom dobijate hrskavu koricu koja nije onako gumena i žilava.

Pečenica je gotova kad porumeni,tačnije počne da vuče na braon i kosti počnu da vire napolje.

Ohladite,isecite pa poslužite.

Prijatno!

(Domacirecepti)

Read 672 times

 

Podržite projekat "Internet magazin Pančevo" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".