četvrtak, 27 april 2017 16:17

ŽENSKI KUTAK: Mojih 5 minuta #38

ŠTA JE SAMOPOUZDANJE I KAKO GA STEĆI?

Samopozdanje je, najkraće rečeno, kada imamo lepo mišljenje o sebi.

Najsurovije rečeno, samopouzdanje je čitav naš život. Ono je jedno složeno osećanje koje nam, kada ga posedujemo, daje krila da poletimo.

Sa tim osećanjem samo nebo nam je granica. Sve što nam padne na um, imamo snage da i volje da ostvarimo. Noseći samopouzdanje u grudima, hrabro idemo u susret životu, spremni da uvek krenemo ispočetka sa istim entuzijazmom i verom u sebe. To je spremnost da dohvatimo svoje snove. Samopouzdanje je rešenost da se u svakoj situaciji zauzmemo za sebe, da se branimo i borimo za sebe.

Ono je svesnost da zaslužjemo najbolje i odlučnost da pohrlimo ka tome.

Samopouzdanje je kada volimo sebe.

Samo, vrlo je važno da ne mešamo zaljubljenost u sebe sa ljubavlju. Zaljubimo se u sebe svaki put kada uradimo nešto dobro. Obasipamo sebe cvećem kad god dobijemo od drugih aplauz i kada sebi i drugima izgledamo lepo i poželjno, jer tada mislimo da vredimo. Međutim, šta se dešava kada ustanemo na levu nogu i ništa nam ne ide od ruke?

I to ne jednom već sto puta za redom. Prolazimo pored ogledala i upućujemo sebi mrzovoljan pogled, jer kosu nismo oprali, mesecima nosimo staru odeću po kući, jedna usna nam je  tanja, nos nam je malo veći i  imamo par kilograma viška ili manjka.

Sva čarolija zaljubljenosti nestaje i na scenu stupa surova realnost, koja nemilosrdno pred nas baca sve naše mane, koje liče na baboroge koje nam uteruju strah u kosti. Male nepravilnosti na licu i greške u koracima, koje smo napravili, pretvaraju se u  zlokobna stvorenja koja nas teraju da se prekrijemo ćebetom preko glave i uvučemo u mišiju jer ne želimo da prihvatimo činjenicu da smo nesavršena bića. 

Posle  zaljubljenosti i trenutka opijenosti nastupa realnost koju odbijamo da prihvatimo zato što nam se ne sviđa ono što vidimo. Postavljamo svojoj ljubavi uslove: da izgledam lepše, da radim bolje, onda bih voleo sebe. Kao da vredimo samo ako ispunimo svoje kriterijume, koje, uzgred, nismo preispitali da li su merodavni i potrebni. U suprotnom, džaba. Drhtaćemo u zapećku svog života dok ne štikliramo sve sa spiska. Samo što tada teško ide čega god se latimo jer radimo na silu da bismo sebi dokazali da smo vredni  sopstvene ljubavi. Kada o sebi mislimo lepo ljubav cveta.

Kada se naše unutrašnje ogledalo iskrivi i isprlja, pa ne možemo kod sebe da nađemo ništa vredno pažnje i poštovanja, bolje da se sebi gubimo s očiju.

Lako je voleti kada nas voljena osoba obasipa ljubavlju, kada zarađujemo dobro i radimo ono što volimo. A šta ćemo kada kola krenu nizbrdo?

Ko će povući ručnu?

Samopouzdanje kada imamo stabilnu i pravu sliku o sebi. Kada smo svesni toga da vredimo. Kada volimo sebe bez obzira na sve. Bez obzira na to što

smo ispali glupi, naivni ili smešni., ne jednom nego bezbroj puta. Kada ljubav koju osećamo prema sebi ne zavisi od mišljenja drugih ili mišljenja koje

imamo o sebi u datom trenutku. To je topao zagrljaj, poljubac koji sebi dajemo za dobro jutro i laku noć. . Ono je način na koji se sebi obraćamo.

Samopuzdanje je kada volimo svoje mane. Ono što je dobra vest je da se samopouzdanje uči i vežba. Nije nešto s čim se rađa, pa ako nismo bili

te sreće, nema nam pomoći. 

Kako se uči?

Tako što sebi dozvolimo da budemo nesavršeni. Ljudi. tako što oprostimo sebi što milion puta pravimo istu grešku. Nastaje kada prestanemo da se ljutimo

na sebe i kada onog unutrašnjeg kritičara naučimo da nam prilazi s poštovanjem i razumevanjem. Promene dolaze iz ljubavi, a ne straha, krivice i ljutnje.

I ljubav se uči. Sledeći put kada napravite neku notornu glupost, umesto da skočite na sebe kao kobac, nasmejte se od srca, recite sledeći put biće bolje. 

I ako ne bude, nastavito sebi da ponavljate i da verujete da ćete bolje postupiti. I u jednom trenutku hoćete. I kako ljubav prema sebi bude rasla, tako će se nizati uspesi.

Od toga počnite!

Autor: Tijana Vasić 

Read 691 times Last modified on četvrtak, 27 april 2017 18:11

 

Podržite projekat "Internet magazin Pančevo" putem PayPal-a. Izaberite iznos i kliknite na "PayNow".