Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (27): Izmišljeni štrajk Radne grupe - | K-013 Portal

OČI U OČI SA POLITIČKOM KORUPCIJOM (27): Izmišljeni štrajk Radne grupe

oci u oci sa politickom korupcijom, sinisa jankovic

Malo je reći da sam oduševljen. Gospodin Vučić ne samo da rame uz rame sa nama staje u stroj, nego korača ispred nas, lično nas predvodi u borbu protiv političke korupcije.

Njegova rešenost i odlučnost u isto vreme ledi vazduh u prostoriji i pali vatru u našim srcima. Država Srbija mi za trodecenijski radni vek nikada nije pružila takvu podršku. Ispunjen sam ponosom i čini mi se da smo ne samo ja, nego cela Radna grupa, spremni da istog časa krenemo i na bajonete ako treba.

Odlučujem, zahvaliću se lično gospodinu Vučiću. Kada Radna grupa okonča rad, predložiću i insistirati da skupimo novac i kupimo dve plakete sa grbom MUP-a i tekstom:

  • Zahvalnost za pruženu podršku, za zajednično učešće u izgradnji nove, poštene Srbije, u kojoj korupcija nije ni nepisano pravilo ni najefikasniji način za put ka vrhu, nego iskorenjeno zlo koje i kada se desi izaziva više sažaljenje nego osudu, a izvršiocima teže pada moralna od zatvorske kazne.

Planiram da jednu plaketu dodelimo čoveku koji nas je vodio – gospodinu Bogdanu Pušiću, drugu čoveku koji je sve učinio da nam omogući borbu protiv kriminaliteta u kojoj nije bilo zaštićenih – gospodinu Vučiću. Na žalost, obe moje želje ostale su neostvarene.

Šta mislite kako poseta gospodina Vučića deluje na članove Radne grupe? Meni lično nije potrebna nikakva dodatna motivacija. Motivisan sam jednako prvog radnog dana 1984. i 2012. godine kao član Radne grupe. Sistemskom podrškom koja je kulminirala posetom najmoćnijeg čoveka Srbije, moja iako maksimalna motivacija dobija novu dimenziju. Toliko se to duboko u meni usadilo da sam bio apsolutno ubeđen u ostvarenje sna o konačnoj pobedi zakona, pravde i morala. Da li se to neko igrao mojim osećanjima tada, dve godine kasnije ili sve vreme?

Iako se o politici, posebno o političkom opredeljenju u MUP-u ne priča, jasno je da pripadnici MUP-a različito glasaju. Tako je i sa Radnom grupom, neki su glasali za stranku gospodina Vučića, neki za prethodnu vlast, neki za nekog trećeg a neki ni za koga. Verovatno u skladu sa svojim političkim simpatijama, neki su članovi Radne grupe od starta favorizovali novu vlast a neki su bili skeptični, sumnjajući u iskrenost namera nove vlasti da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Ovi sumnjičavi imaju početnu prednost, jer nas prethodna iskustva teraju na oprez do krajnje granice da rukovodiocima ne verujemo ništa a po-sebno kada su slatkorečivi. Nesporno je da svaki političar pa i gospodin Vučić ima svoje fanove. Takođe sigurno je da za njega nisu svi glasali, ali upravo oni svojom početnom uzdržanošću stavljaju pečat na potvrdi o iskrenim namerama nove vlasti. Kako vreme prolazi skeptičnima će se aduti nepoverenja i sumnje iz ruku izbijati. Sve je to toliko jako i delotvorno da se i u kamen i u drvo usađuju emocije, a tek u naša srca. Mislim da je dotadašnje skeptike pomalo stid što od početka nisu u to verovali. Na kraju biće obrnuto, stideće se oni koji su od početka verovali.

Očarani neočekivanim sastankkom sa gospodinom Vučićem, ne mislimo ni o čemu drugom. Niko se ne pita kako je do njega došlo i koji mu je stvarni cilj? Nakon toga u liftu susrećem jednu od TV ekipa. Niti oni znaju ko sam ja, niti ja znam koja su oni televizija. Bez obzira na to, novinarka me direktno pita:

  • Hoćete da nam kažete zašto štrajkujete?

Rado bih odgovorio iako za to nemam propisano odobrenje, ali ne razumem šta me pita. Novinari očigledno znaju nešto što ja ne znam. Nasmejan sam, nikada u službi zadovoljniji nisam bio, uvažen sa svih strana, željan sam rada. Da li se to uklapa u štrajk? Jednostavno takva vrsta štrajka u policiji ne postoji a i da postoji, sada kada imamo svu podršku, bilo bi to kontraproduktivno. To bi isto bilo kao kada bi štrajkovali zbog predloženog povećanja plate od 50%, koje odbijamo i tražimo da povećanje bude maksimalno 10%. Pojma nemam šta hoće ovi novinari.

  • Molim, kakav štrajk? – malo sam iznenađen pitanjem.
  • Nećete da nam kažete? – novinarka je uporna.
  • Pojma nemam o kom štrajku pričate – kažem to apsolutno iskreno i već mislim, da li je moguće da sada neko u MUP-u štrajkuje?

Kakvi smo to ljudi, pitam se, sada kada baš nema razloga neka usijana glava bi da štrajkuje, kada je tako pametan što nije štrajk započinjao za vreme bivših? Hteo sam ja nju da pitam ko to štrajkuje? Htedoh da joj kažem da sam ja član Radne grupe i da zaista ne znam ništa o štrajku neke druge organizacione jedinice. Htedoh da nas odbranim od lažnih otpužbi za štrajk. Htedoh... ali vožnja liftom se završi.

Medijima je servirano nešto drugo. Šta bi to moglo da bude? Da vidimo prvo šta su izvestili u vezi sa izrežiranim sukobom sa Tužilaštvom i izmišljenim štrajkom Radne grupe. Citiraću izjave gospodina Vučića i gospodina Veljovića, jer je jako važno da izvorno vidimo šta najmoćniji govore o Radnoj grupi.

Novosti nam prenose ono što je rekao prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za borbu protiv organizova-nog kriminala i korupcije gospodin Vučić:

Prvi put u modernoj istoriji Srbije postoje ozbiljne istrage protiv korupcije na svim nivoima, i protiv političara, velikih biznismena i ostalih koji imaju moć, novac i medije na raspolaganju, pa zato policajci koji to rade zaslužuju apsolutnu podršku. Specijalni timovi MUP Srbije koji se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala nastaviće svoj rad kao i do sada, na njih ne sme da se vrši pritisak jer rade posao od najvišeg državnog interesa i društva. Vučić je istakao … da niko ne može da omalovaži njihov rad, i da niko ne može da vrši pritisak ni na rad Tužilaštva.

Vučić je rekao … da im se (inspektorima) zato čini da ih neko sapliće u radu.

Potpuno se slažem, neko nas sapliće, tačno je, samo taj neko nije TOK. Ko je onda, da li je to važno? Mnogo je važnije, da li će taj neko u tome uspeti?



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.