Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 04. maj - 19. maj - Izložba crteža "Crno polje" Dragana B. Stevanović i Goran Jureša - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

04. maj - 19. maj - Izložba crteža "Crno polje" Dragana B. Stevanović i Goran Jureša04. maj - 19. maj - Izložba crteža Crno polje Dragana B. Stevanović i Goran Jureša

Koncepcija izlozbe „Crno polje” predstavilja jedan mogući izbor iz rada dvoje umetnika na srodnu temu.

Globalni incidenti nezamislivih okrutnosti, dislokacije desetine hiljada ljudi sa mesta življenja koje se stalno obnavljaju, bezbrojne smrti na otvorenom moru Mediterana koje izbacuje ljudske kosti na obale Afrike ili jednostavno nemogućnost da se shvati nedostatak bilo kakvog reda u sredini u kojoj se obitava – čine razloge za frustraciju u kojoj leži izvor za trenutni rad dvoje umetnika. Kao mogući objedinitelj ovih radova postavlja se crna boja. Njena prisutnost u ovim radovima nema nužno karakter boje „zadužene” za negativne konotacije u ljudskom poimanju obojenosti sveta. U ovim radovima crna određuje prostor, ograničava scenu na kojoj se odvija prizor koji nije lak za gledanje ili je zbunjujući. Crnilo je zgusnuto i ima višestruka značenja: kao jedinstveno stanje duha u kome obitavamo i kao okruženje prirode koja je rezultat čovekovih postupaka, upućuje na skrajnutost humanog i aktuelnost različitih surovosti na koja smo gotovo postali imuni.

Želja autora nije da rad ima bilo kakav didaktički karakter ili da upozorava, on je tu samo da konstatuje stanje stvari. Radovi oba umetnika imaju jedinstvene likovne jezike ali su srodni po pitanju unutrašnjeg stanja jer je duhovni prostor koji dele identičan.

Dragana B. Stevanović na izložbi predstavlja radove iz različitih ciklusa koji su sukcesivno nastajali u proteklih desetak godina i njihova sagledivost danas nudi drugačije iščitavanje. U prvobitnim radovima slikarska materija, pigment, bitulit i pastel imaju organski karakter borbe unutarnjih stanja. Potonji radovi su zanosvani na narativu svakodnevnih situacija otuđenosti, fizičkog odsustva i smrti.

Goran Jureša predstavlja crteže velikih formata iz ciklusa Hana Kšiževska. Ciklus je nazvan po imenu žrtve iz prve pripovetke Danila Kiša u knjizi „Grobnica za Borisa Davidoviča”. Metafora ubistva iz strasti i diskriminacija objedinjuje sva ubijena tela u današnjem svetu.

Otvaranje izložbe u 19:00 sati u Galeriji Milorada Bate Mihailovića

Od 19:30 muzički nastup beogradskog dua Ponton (Igor Stanglicky i Marko Jevtić)

Izložba traje do 19. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.