Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 12.-28. april - Izložba grafika "Energetske strukture" u Foajeu KCP - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

12.-28. april - Izložba grafika "Energetske strukture" u Foajeu KCP12.-28. april - Izložba grafika Energetske strukture u Foajeu KCP

Izložba grafika "Energetske strukture" autora Aleksandara Lazara i Milana Bulatovića održava se u Foajeu Kulturnog centra Pančevo. Izložbu možete pogledati do 28. aprila.

Struktura je pojam koji obuhvata sistem elemenata i njihovog aktivnog međusobnog odnosa. Ispoljava se u različitim oblastima: hemiji, biologiji, društvenim odnosima, ali može biti i uređenje likovnih kompozicija gde likovni elementi u određenim formacijama grade različite likovne poetike. Autori, kroz svoj umetnički rad, sagledavaju fenomen energije i različite vidove njenog ispoljvanja. Svedenim koloritom, gemetrijskim formama, apstrakovanim likovnim izrazom strukturišu likovne sadržaje u celinu, problematizujući ovu temu.

Aleksandar Lazar, baveći se fenomenom sinestezije i odnosom likovnog i muzičkog jezika, koristi apstraktni likovni izraz i geometrijske forme kao vrstu jezika koji je u najvećoj meri sličan muzici. Aleksandar sagledava geometrijski sklad i uređenost muzičkih i likovnih struktura kao jedno od glavnih načela harmonije. Primenjujući ideje geštalt psihologije, koja je u bliskoj vezi sa osnovama muzičke kompozicije, svoje likovne kompozicije sagledava kao dijagrame sila. Svetlost, zvuk, forma – sve su to energije koje možemo poimati kao grafičko registrovanje različitih vrsta sila koje se u Aleksandrovom radu ispoljavaju između ekspresije i sračunatih apstraktnih formi.

Milan Bulatović u seriji „Energetska piramida“ bavi se ne samo arhitektonskim objektima, već i mističnim, simboličnim implikacijama koje sa za njih vezuju. Svoje piramide sagledava kao energetske objekte impozatnog oblika i misterioznog načina gradnje za koje se vezuju brojne spekulacije koje govore o akumuliranju, transformaciji i prenošenju energije. Fabrika trouglova je serija grafičkih otisaka proistekla iz slike i crteža Energetske piramide. Reč je o narativu koji preispituje prethodni rad. Digitalne grafike, kao zaseban segment Milanovog rada, mogu se metaforički predstaviti kao strukture nastale implozijom i eksplozijom površina, linija i tačaka dobijenih specifičnim postupkom obrade vizuelnog materijala.

Možemo reći da su ovi radovi predstavljeni kao skup sistema izražavanja dva autora čija su se istraživanja susrela na polju sveobuhvatajućeg fenomene energije, sagledavajući ga u složenosti njene funkcije i smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.