Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Čotrić predstavio Antologiju poljskog aforizma na festivalu u Aleksincu - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Čotrić predstavio Antologiju poljskog aforizma na festivalu u Aleksincupancevo, beograd, novi sad

Aleksandar Čotrić, satiričar i prevodilac iz Pančeva učestvovao je na Petom festivalu humora i satire „Južnjačka uteha“ koji je održan 12. i 13. decembra u Aleksincu u organizaciji tamošnjeg Centra za kulturu, biblioteke „Vuk Karadžić“ i Beogradskog aforističarskog kruga.

Čotrić je inače pokretač ovog Festivala, koji se održava uz prekide, a prvi put je organizovan 2012. godine u Nišu.

Čotrić je na Festivalu predstavio Antologiju poljskog aforizma „Poljski put“ na srpskom jeziku u kojoj se nalazi više od pet hiljada misli oko dve stotine poljskih mislilaca, pisaca i filozofa, uključujući i poznate stvaraoce poput Henrika Sjenkjeviča, Česlava Miloša, Isaka Baševisa Singera, Stanislava Ježija Leca, Gabrijela Lauba, Slavomira Mrožeka i druge. Knjiga je nedavno objavljena, a pančevački pisac ju je preveo sa poljskog i priredio. Autor korica je poznati ilustrator i karikaturista iz Pančeva Nikola Dragaš. Poljski ambasador u Beogradu Andžej Kinđuk rekao je da su dva najznačajnija događaja za poljsku književnost u 2019. godini uručivanje Nobelove nagrade poljskoj književnici Olgi Tokarčuk i objavljivanje na srpskom jeziku Antologije poljskog aforizma. Planirano je da promocija ove Antologije u Pančevu bude održana početkom sledeće godine.

U Art galeriji Centra za kulturu u Aleksincu otvorena je izložba „Sašave karikature“, autora Saše Dimitrijevića (1964) iz Niša, na kojoj je prikazano više desetina radova. Dimitrijević je profesionalni karikatursta angažovan u niškim „Narodnim novinama“ i dobitnik je više od devedeset međunarodnih nagrada.

Na večeri humora i satire u velikoj Sali Centra za kulturu učestvovali su, pored Čotrića, i aforističari iz Beograda Savo Martinović, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Đorđe Otašević, Bojan Ljubenović i Miodrag Stošić, pomognuti domaćim stvaraocima kratke forme Slavomirom Vasićem i Ivanom Matejevićem.

pancevo, beograd, novi sad

Interesantno je da su se aforizmi svih autora nekoliko dana smenjivali na elektronskom bilbordu na platou ispred Centra za kulturu, u centru Aleksinca, a reakcije prolaznika bile su veoma pozitivne.

U Aleksincu je održan i omaž poznatom humoristi, karikaturisti i scenaristi Dejanu Patakoviću (1941-2019), koji je preminuo u aprilu ove godine. Čotrić je posle Patakovića preuzeo uređivanje strana humora u listovima „Enigmatika“ i „Razbibriga“.

Ivan Matejević je podsetio na Patakovićeve početke sa 17 godina u „Ježu“ i svestrani rad na polju humora i satire, što je bilo ilustrovano nezaboravnim karikaturama i najuspelijim aforizmima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.