Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hor Slavista u Narodnom muzeju Pančevo 8. decembra - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Hor Slavista u Narodnom muzeju Pančevo 8. decembrapancevo, beograd, novi sad

Koncert u Pančevu biće održan 08.12.2019 sa početkom u 19.00 časova u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. Ulaz besplatan.

Čućete ruske i srpske narodne pesme, lirske, ljubavne pesme, inspirisane narodnim običajima, pesme iz ratnih vremena, poznate kozačke kompozicije, a kroz ovaj program vodiće vas glasovi ne samo iz raznih gradova Srbije, Republike Srpske, već i iz dalekog Sibira.

Hor je osnovan je 2007. godine na Filološkom fakultetu, na katedri za Slavistiku na inicijativu lektora iz Moskve prof. Aleksandre Matrusove. Studentima slavistike vremenom su se, kao ljubitelji muzike slovenskih naroda, pridružili i studenti sa drugih fakulteta. Danas su to profesori stranih jezika, asistenti na fakultetima, prevodioci, i dalje aktivni članovi Udruženja Hora slavista.

Ovaj muzički sastav neguje kulturu i tradiciju, prvenstveno svoje, ali i drugih slovenskih zemalja, te u njihovom repertoaru pored srpskih narodnih pesama možete čuti i pesme na ruskom, ukrajinskom, beloruskom, bugarskom, češkom i slovačkom jeziku. Umetnički izraz Hora svojim glasovima oplemenjuju novi članovi, mladi ljudi zainteresovani da upoznaju širinu i lepotu slovenske duše.

Slavisti su pre dve godine na sceni Ruskog doma proslavili svoj prvi jubilej velikim koncertom povodom desetogodišnjice postojanja. A osim saradnje sa Ruskim domom, Hor ostvaruje lepu dugogodišnju saradnju sa Ambasadom Rusije, Belorusije, Bugarske, mnogim ustanovama kulture, udruženjima, fakultetima. Hor slavista je predstavljao Srbiju na festivalima u Sankt Peterburgu, Moskvi, Tveru i pevao sa kozačkim ansamblima iz Rusije.

Od 26. oktobra slavisti počinju svoju prvu turneju po Vojvodini u okviru projekta «Tragovima ruske melodije» koji je podržan od strane Fonda «Ruski svet» iz Ruske Federacije. Ovom prilikom održaće koncerte u Novom Sadu, Somboru, Suborici, Bačkoj Topoli, Kikindi, Senti, Zrenjaninu i drugim gradovima kako bi mlade ljude upoznali sa uticajima ruske kulture na srpsku i melodijom ruskih i srpskih pesama prikazali istorijske neraskidive veze naših naroda.

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.