Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Izložba "Imitiranje intimnog" i "Kuda" u Galeriji savremene umetnosti - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Izložba "Imitiranje intimnog" i "Kuda" u Galeriji savremene umetnostipancevo, beograd, novi sad

Izložba slika "Imitiranje intimnog" i "Kuda" autorki Ivane Tomanović i Jelene Milo možete pogledati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo do 22. marta.

Izložba „Kuda” pruža uvid u moje stvaralaštvo u poslednjih pet godina. Slike su ulja na lanenom platnu malih i velikih formata iz istorije pejzaža. One crpe inspiraciju i na savremen način pružaju otvorenu platformu za misli i ideje. Prvi zraci jutarnjeg sunca, koji kroz fleke beline isijavaju kroz duboki nanos boje na platnu, jesu momenti pulsirajuće svetlosti koji nude posmatraču uznemirujuću utopiju misterije momenta.

Posmatrača ulja na platnu vode do izgubljenih predela, gde on, utopljen u misli, postaje usamljena figura unakolo, izgubljen u snu. Slike tihih tonova su hvatanja bezvremenskih trenutaka. Scene su bez fizičke orjentacije ili težine i posetioca uvlače u umetnost tišine, pružaju mu bekstvo u umetnost ćutanja. Tišina s moćnim ehom. Drvo u pokretu i čudna tišina koja se širi prostorom, nudi bekstvo u bogatstvo udaljene šume, ali u isto vreme hvata nas u svet tamnih senki drveća, koje nose sa sobom svo crnilo nepoznatog i samoće. Prizor prostorne instalacije u meni budi čudnu tišinu, čudnu tišinu šume u snu na javi. Gubim se u dalekim predelima, bežim od stvarnosti.

Instalacija u prostoru "Imitiranje intimnog" sačinjena je od 14 fotografija formata 180 x120 cm. Na fotografijama su rađene intervencije u vidu tkanja žicom i vunicom, čime se dvodimenzionalni prostor fotografskog pejzaža proširuje na trodimenzionalni, takoreći pejzaž „ulazi” u prostor i osvaja ga – osvaja posmatrača ili bolje reći učesnika u pejzažu. Intervencije na pejzažu prirodan su nastavak motiva na fotografiji i oživljavaju ga. Posmatrač/učesnik pozvan je da slobodno dodiruje pejzaž i sve njegove artefakte, s upozorenjem da može biti povređen (oštrinom žice), baš kao i u realnom pejzažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.