Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JUŽNOBANATSKA RAZGLEDNICA: Dečija radost igre, 29. februara u Kulturnom centru Pančevo - | K-013 Portal

JUŽNOBANATSKA RAZGLEDNICA: Dečija radost igre, 29. februara u Kulturnom centru Pančevopancevo, beograd, novi sad

"Južnobanataska razglednica" ima za cilj razvijanje dečijeg stvaralaštva u oblasti vaspitno-obrazovnog rada i umetničke igre.

- Deca predškolskog i školskog uzrasta se osim veština učenja i umetnosti igre uče i o vrednosnim sistemima samog društva. Cilj je okupiti što veći broj pripadnika lokalnih zajednica, gradova, i pomoći im u razvoju i animaciji kako dece tako i pripadnika samih zajednica, kaže Goran Mitrović, Master audio vizuelni umetnik - koreograf, prvak nac. ans. "Kolo" i jedan od organizatora "Južnobanatske razglednice".

Svake godine izlazi kalendar sa mestima gostujućih kulturno - umetničkih društava koji su članovi "Južnobanatske razglednice". JŽBR je udruženje slobodnih umetnika koju čine formalno i neformalno obrazovani tim aktivnih umetnika koji rade u njemu.

- Cilj je osim edukacije i razvijanje kreativnih veština i navika kod deca putem igre, pesme i sviranja; upoznavanje sa mestima i gradovima JŽBR-e njihovom materijalnom i nematerijalnom kulturom kao i razvijanje sociokulturoloških vrednosti i fer pleja kod dece. Deci je uvek organizovan animatorski čin, večera i druženje nakon završetka dečijih performansa. Sa edukatorima dečijih koreografskih etida se uvek diskutuje na temu kreativnih i razvijanju maštovitih ideja za stvaranje minijaturnih koreografskih dela. Kako probuditi želju za bavljenje igrom i koji su to modeli rada u školama folklora, naglasio je Mitrović.

Za sada "Južnobanatsku razglednicu" čine 6 grupa i to: Društvo za negovanje tradicije „Banatsko koloˮ - Debeljača, Ansambl "Abrašević" - Pančevo, Dom Kulture „Mihajlo Pupinˮ - Idvor, Kud "Neolit" - Starčevo, Dom Kulture Ban. Karlovac i Kud "Sveti Sava" - Crepaja

- Do kraja godine biće proširenja "Južnobanatske razglednice" gde će organizatori JŽBR posetiti lokalna mesta i gradove i upoznati se sa stvarnim stanjem folklornih dečijih grupa i pokušati organizaciju kulturnog života u mestima koja nemaju finansijske mogućnosti i omogućiti kvalitetniji edukativni rad kako sa decom tako i sa folklornim edukatorima koji stoje ispred njih, zaključio je Mitrović.

(K-013)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.