Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Narodni muzej Pančevo i ove godine će učestvovati u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u okviru koje će se obeležiti Međunarodni dan muzeja (18. maj), Nacionalna nedelja muzeja i 12. Evropska noć muzeja (21. maj). Tokom deset dana posetioci Muzeja imaće prilike da uživaju u raznovrsnom programu koji će se odvijati od 12 do 21. maja od 10 ujutru do 10 uveče.

Prvog dana manfestacije 12. maja u Pančevu će biti otvorene dve izložbe.

12 sati - Skica za portret karikature - iz Zbirke likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo
Osnovna moć karikature je njena stalna savremnost, ona nikad ne gubi aktuelnost jer se hrani samom svežinom stvarnosti savremenog sveta – hronologijom političkog, društvenog i uopšte suštinom čovekovog bića. Izložbu čini nekoliko manjih tematskih celina (koje potcrtavaju raznolikost karikature), u okviru kojih se bavimo bliskošću i preplitanjem karikature, njene oblasti, sa ilustracijom, stripom;  njenim posebnim vidovima, (pod)žanrovskom određenošću – portretna i politička karikatura; karikaturom kao interpretacijom/parodijom druge umetničke predstave; karikaturom kao vizuelnom dosetkom (odnos jezika i slike); karikaturom i štampom. Autor izložbe je Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti.

19 sati - Srednjovekovna crkva i nekropola na eneolitskoj humci
Na izložbi arheološkog odeljenja Narodnog muzeja Pančevo (Zbirka metalnih doba i srednjovekovna zbirka) u okviru manifestacije publika će imati priliku da vidi rezultate arheoloških istraživanja lokaliteta Livade kod Pančeva. Ovo do 2007. Godine nepoznato nalazište istraživano je u perioduod 2009. do 2014. godine.

Otkrivena je srednjovekovna crkva koja je više puta rušena i obnavljana u dužem vremenskom periodu, od 12. veka kada je podignuta, do sredine 15. veka, kada je definitivno srušena prilikom jednog od turskih pohoda kroz ove prostore.  Tokom arheoloških iskopavanja pored srednjovekovnih grobova otkriven je i jedan grob iz bakarnog doba star oko 4.500 godina. Grob je 2014. godine u autentičnom obliku prenet u Narodni muzej Pančevo i do sada predstavlja jedini na takav način sačuvan grob Jamne kulture u muzejima u Srbiji.

Autori izložbe su Jelena Đorđević, viši kustos arheolog i mr Vojislav Đorđević, viši kustos arheolog. Izložbu će otvoriti dr Đorđe Janković, nekadašnji profesor na katedri za srednjovekovnu arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U petak, 13. maja takođe će biti otvorene dve izložbe.

12 sati - Graditeljsko nasleđa u delima umetnika
Kroz izbor umetničkih dela i priču o pojedinim spomenicima namera je da se ovom prilikom i kroz ovu izložbu graditeljsko nasleđe približi posetiocima Muzeja i ukaže na svu onu lepotu iz prošlosti koja nas okružuje. Verujemo da je zajednički zadatak svih nas da to blago sačuvamo za generacije koje dolaze. Autor izložbe je Nikola Vlajić, etnolog savetnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.

19 sati - Crno i belo – priča o čokoladi, Prirodnjački muzej u Beogradu
Priča o čokoladi podseća da sve što čovek na bilo koji način i u najrazličitije svrhe koristi u svom životu, direktno ili indirektno dobija od prirode. Kroz prikaz otkrića i istorije, kao i značaja i uloge čokolade u različitim civilizacijama jasno je prikazan višestruki značaj za čoveka, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka, i koju je ulogu imala u životu srednjeameričkih naroda, ali i kako je kroz istoriju, različite civilizacije i drevne kulture, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživaju milioni ljudi širom sveta. Autori izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović

Petak, 20. maj

12 sati - Promocija kataloga „Muzej oko nas“ i izložba dečjih radova
Pedagoško odeljenje Narodnog muzeja Pančevo poslednjih godina u kontinuitetu sprovodi aktivnost kreativnih radionica. U okviru istih obrađuju likovne, istorijske, etnološke, arheološke i kulturološke teme, baveći se materijalnim i nematerijalnim kulturnim nasleđem. Sprovođenje rada tih radionica nije vezano isključivo za lokalnu zajednicu, već obuhvata šire područje.

U katalogu „Muzej oko nas“ dat je prikaz muzejskih kreativnih radionica, koje su realizovane u 2014. i 2015. godini. Upoznajemo se sa dečijim stvaralaštvom, slojevitošću njihovih ličnosti  i njihovim umećem da se uz pomoć mašte, kroz igru i zabavu, izraze na kreativan način. Ovom prilikom su stručnjaci muzeja svih profila vršili edukaciju dece, omladine i  odraslih kroz praktičan rad i tako postigli da ih dodatno informišu o mnogim oblastima i temama u okviru njih.  Urednik kataloga je Olivija Sladojević, muzejski pedagog.

Prateći program:

Subota 14. maj
18 sati – Stručno vođenje kroz izložbu „Srednjovekovna crkva i nekrpola na eneolitskoj humci“, mr Vojislav Đorđević, viši kustos arheolog

Nedelja 15. maj
18 sati – Stručno vođenje kroz izložbu „Graditeljsko nasleđe u delima umetnika“ , Nikola Vlajić etnolog savetnik

Utorak 17. maj
17 sati – Radionica „Pišem čokoladom“ u saradnji sa  ETŠ „Paja Marganović“, Pančevo

Sreda  18. maj
18 sati – Stručno vođenje kroz izložbu „Crno i belo – priča o čokoladi“, Olivija Sladojević, muzejski pedagog

Četvrtak 19. maj
18 sati – Stručno vođenje kroz izložbu „Skica za portret karikature – iz  Zbirke likovnih umetnosti Narodnog muzeja Pančevo“, Dimitrije Jovanov, kustos istoričar umetnosti

Subota 21. maj

19 sati – Predstavljanje 24.  kotorskog pozorišnog festivala za decu
U saradnji sa 6. Međunarodnim bijenalom dečjeg izraza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.