Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nagrađivana predstava "Švabica“ na JDPtv 16. aprila | K-013 Portal

Nagrađivana predstava "Švabica“ na JDPtv 16. aprilaJugoslovensko dramsko pozorište će u četvrtak 16. aprila u 21 čas premijerno emitovati predstavu "Švabica“ Laze Lazarevića u režiji Ane Đorđević na svom kanalu JDPtv.

Predstava koje je premijerno izvedena 15. marta 2009. godine na sceni "Bojan Stupica“, nastala je na osnovu jedne od najlepših i najtužnijih pripovedaka srpskog realizma, "Švabice“ Laze Lazarevića.

To je priča iz prošlog veka o mladom Srbinu na studijama u dalekom, bogatom, učenom svetu, o tome kako je uspeo da pobedi stid i ponos kako bi bio srećan, o osećaju dužnosti prema porodici i sredini zbog kojih je tu sreću morao da odbaci, i o tome kako patrijarhalna sebičnost i patriotska uskogrudost drugih može čoveka dovesti do toga da izgubi slobodu, uguši ljubav i izneveri sebe.

Predstava je učestvovala na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Joakimfestu u Kragujevcu, Pozorišnom maratonu u Somboru, Borinim pozorišnim danima u Vranju i na Vršačkoj pozorišnoj jeseni.

Osvojila je Sterijinu nagradu za kostimografiju (Lana Cvijanović) i četiri nagrade na festivalu Vršačka pozorišna jesen: za najbolju predstavu, režiju (Ana Đorđević) i dve za glumu (Marija Vicković i Radovan Vujović).

Vujović je za ulogu u ovoj predstavi dobio i nagradu fonda "Dara Čalenić“.

U predstavi igraju i Bojana Maljević, Milena Vasić/Anđelika Simić, Nebojša Milovanović i Bojan Lazarov.

Reprize su u petak 17. i subotu 18. aprila u 21 čas i u nedelju 19. aprila u 18 i 21 čas.

(Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.