Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website "Pančevački maturantski ples" 17. maja u podne - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

"Pančevački maturantski ples" 17. maja u podnepancevo, beograd, novi sad

Kancelarija za mlade grada Pančeva i Dom omladine Pančevo ove godine dvanaesti put organizuju manifestaciju za maturante i maturantkinje grada Pančeva, povodom završetka srednje škole, pod nazivom „Pančevački maturantski ples“.

Maturanti i maturantkinje će, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, u parovima otplesati koreografiju u trajanju od pet minuta, te na taj način zajedno obeležiti završetak srednje škole.

Ove godine, Pančevački maturantski ples će se održati u petak 17. maja 2019. godine, na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, u 12 časova. Na Pančevačkom maturantskom plesu učestvovaće preko 690 maturanata iz devet srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Iako je reč o klasičnoj muzici koja je mladima najčešće strana i odbojna, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima širom Evrope.

U ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.