Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U izložbu Marine Abramović uloženo 1.300.000 evra, zarada 240.000 - | K-013 Portal
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 206

U izložbu Marine Abramović uloženo 1.300.000 evra, zarada 240.000pancevo, beograd, novi sad

Retrospektivna izložba Marine Abramović "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti, koju je podržala Vlada Srbije i nacionalna platforma "Srbija stvara", uspešna je afirmativna međunarodna promocija Srbije kao kulturne, inovativne i kreativne zemlje talentovanih ljudi, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Poseta od 76.000 ljudi iz Srbije i inostranstva, vanredno interesovanje domaćih i stranih medija, kao i ugledna imena iz sveta umetnosti koji su posetili Beograd, ukazuju da je izložba ostvarila najvažniji cilj, ocenila je viša savetnica predsednice vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara" Ana Ilić.

Prema njenim rečima, ovako afirmativno medijsko praćenje izložbe, posebno u svetskim medijima, vredi jednako kao višemilionska marketinška kampanja, a ima dalekosežnije efekte.

Bilo nam je veoma važno i da Marini Abramović omogućimo da se, posle toliko godina, u svojoj zemlji predstavi onako kako zaslužuje, naglasila je Ilić.

Isto tako želimo da podržimo sve naše talentovane i uspešne umetnike, naučnike, inovatore koji su u svetu postigli značajne rezultate i koji su već najbolji ambasadori naše zemlje. To je glavni cilj platforme Srbija stvara, objasnila je ona.

U izložbu "Čistač", koja je trajala je od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020. godine, uloženo je milion i 300 hiljada evra.

Od toga je Vlada Srbije, preko Ministarstva kulture i informisanja, izdvojila oko 660 hiljada evra, dok su ostatak finasirali više od 20 donatora i sponzora.

Zbog visokog nivoa produkcije, samo u tehničku opremu uloženo je 300.000 evra. Važno je istaći da će ta oprema ostati u Srbiji na korišćenje kulturnim i umetničkim institucijama.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu od prodaje ulaznica i suvenira zaradio je oko 240 hiljada evra, a upravo zbog subvencija države, a na inicijativu Kabineta predsednice vlade Ane Brnabić, karte su koštale minimalnih 600 dinara, jer je ideja bila da se pristupačnom cenom omogući što većem broju građana da poseti izložbu.

"Osim što smo našoj publici omogućili da vidi Marinina dela, ova izložba uradila je mnogo više za Srbiju – mesecima se u javnosti polemisalo o umetnosti, svetski mediji prenosili su najpozitivnije utiske iz naše zemlje, mladi umetnici koji su učestvovali u realizaciji izložbe i performansima imali su priliku da se predstave i svojim autorskim delima", izjavila je Ilić.

Ovo ulaganje se višestruko isplatilo i sada ostaje da smislimo kojim sledećim sličnim događajem ili kreativnim projektom da nastavimo ovaj pozitivan trend, zaključila je ona.

(Fonet / foto: Tanjug Milica Nikolić)

Tags: ,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.