Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Da li je karta za voz Pančevo - Beograd preskupa i kako cena utiče na rentabilnost linije? - | K-013 Portal

Da li je karta za voz Pančevo - Beograd preskupa i kako cena utiče na rentabilnost linije?

panvoz, cena karte

Od srede 4.januara, nakon prekida od desetak godina, Pančevo i Beograd dobili su ponovo direktnu železničku liniju za koju bi cena vozne karte trebalo da bude niža od propisane a pitanje njene rentabilnosti je pod znakom pitanja, smatra stručna javnost.

Početkom ovog meseca, minstar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će od srede 4.januara građani moći da koriste voz Beograd – Pančevo, te da će do nedelje 8.januara prevoz na toj liniji biti besplatan.

„Panvoz“ saobraća svakog radnog dana, vožnja traje 30 minuta, prva stanica je Pančevo Vojlovica, a poslednja Pančevački most (Dunavski peron) u Beogradu.

Cena karte od nedelje, iznosiće 150 dinara u jednom pravcu. Vesić je u razgovoru za televiziju Kurir dodao da nadležni traže rešenje da cena za studente i đake bude niža.

On je ocenio da je povratak u sistem BG voza pravo rešenje za Pančevo, ali da o tome moraju da se dogovore dva grada.

Prema njegovim rečima, prilikom rekonstrukcije BG voza, projekta koji se radi uporedo sa metroom, planirano je da Pančevo bude u sistemu BG voza i da ima oko 30 polazaka dnevno iz Beograda i ka glavnom gradu.

– To je jedino pravo rešenje za građane Pančeva. Ministarstvo je uradilo ono što smo mogli, a za sistem BG voza neophodan je dogovor dva grada i pre toga rekonstrukcija sistema – kazao je Vesić.

Iako je cena vožnje u jednom pravcu “Panvoza” znatno niža od autobuske karte na relaciji Pančevo – Beograd stručna javnost smatra da je ipak previsoka i da to može demotivisati putnike da ga koriste. Naime, iz Pančeva ka Beogradu gravitira značajan broj stanovnika tog grada, ne samo studenti i srednjoškolci već i oni koji su zaposleni u preduzećima u glavnom gradu Srbije.

Svako od njih u Beograd dolazi po bar pet do šest puta sedmično i dnevno bi za potrebe vožnje “Panvozom” trošio 300 dinara. Takođe, to nikako nije sve kada je reč o putnim troškovima jer im je nužno da kada dođu do svoje odrednice plate i korišćenje gradskog prevoza. Od Pančevačkog mosta do užeg centra Beograda potrebno je voziti se još pet autobuskih stanica.

Sve to može predstavljati trošak za one koji bi hteli da koriste “Panvoz” a ako ne bude dovoljno putnika izvesno je da direktna železnička linija između Pančeva i Beograda neće biti isplativa. Stručna javnost stoga postavlja pitanje zbog čega je ona zamišljena tako da se proteže samo do Pančevačkog mosta a ne i ka drugim železničkim odredištima u Beogradu.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da ga iznenađuje što direktna železnička deonica između Pančeva i Beograda nije realizovana kroz saradnju dve lokalne samouprave jer bi to bio najefikasniji način da se nađe održivo rešenje za funkcionisanje te linije.

– Sasvim je izvesno da je karta od 150 dinara u jednom pravcu preskupa i da bi njen iznos trebalo smanjiti kako bi se motivisali putnici za korišćenje “Panvoza”. Potrebno je da se tim pitanjem bavi železnička struka a ne kabinet resornog ministarstva. Eksperti su ti koji treba da iznađu rešenje koje bi bilo u najboljem interesu putnika na železnici a da se sa druge strane kroz formiranje realne cene karte omogući isplativost te železničke linije – objašnjava naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević za Danas kaže da za rentabilnost železničke relacije između Pančeva i Beograda osnovni problem predstavlja to što se ona proteže samo do Pančevačkog mosta a ne i dalje.

– Cena karte na ovoj relaciji svakako treba da bude niža. Potpuno je nerazumljivo što Beograd i Pančevo po ovom pitanju nisu postigli dogovor o održivom rešenju i integrisanju ove železničke linije u gradski javni prevoz u glavnom gradu Srbije. Na taj način bi se dosta uradilo i na rešavanju ekoloških problema. Sumnjam da će konkretna linija biti rentabilna i da će moći da se održi na duže staze. Da bi ona opstala potrebno je da se produži ka Batajnici i drugim destinacijama. To bi dovelo do toga da veći broj putnika koristi “Panvoz” što bi omogućilo njenu rentabilnost. Ovako, s obzirom na to da je poslednja stanica tog voza na Pančevačkom mostu demotivisaće deo potencijalnih putnika da se njime voze – zaključuje sagovornik Danasa.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS