Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hanuka proslavljena u PANČEVU - | K-013 Portal

Hanuka proslavljena u PANČEVU

hanuka, pancevo

Jevrejski praznik Hanuka simbol je nade, čuda, bitke za identitet i vere u bolje sutra i slavi se u znak sećanja na trogodišnji rat za oslobođenje Jerusalima 165. godine p.n.e.

Ove godine Jevrejska opština Pančevo imala je čast da poslednjeg dana Hanuke, prvu svećicu na svečnjaku menora, ili hanukija, upali vrhovni rabin Srbije, Isak Asiel, u prisustvu članova zajednica iz Pančeva, Subotice i Beograda, predsednika Skupštine Grada Pančeva, Tigrana Kiša, kao i udruženja i prijatelja Opštine. Rabin Isak Asiel, započeo je pozdravnu reč simbolikom paljenja sveća, koje označava borbu Jevreja u drugom veku pre Nove ere protiv grčke civilizacije, piše Politika.

„Grci su videli da Jevreji crpe snagu iz svog učenja, iz Tore i zabranili im njeno proučavanje, da drže Šabat, da se obrezuju i uveli Kip boga Zevsa, koji je bio potpuna antiteza politeizmu onog vremena. Grci su pokušali da pretope Jevreje, ali nisu uspeli. Kada su ušli u hram našli su ulje u jednom neotvorenom ćupu, koje je nekim čudom učinilo da svećnjak koji u hramu gori osam dana. Tako je mala Judeja uspela da nadvlada jednu moćnu carevinu, a mi od tada slavimo praznik identiteta. Svakog od osam dana palimo po jednu sveću, kao simbol svetlosti kojom se uvek uspinjemo, jer jedan mali plamičak može da se razgori u vremenu kada mislite da vas je obuzeo potpuni mrak”, istakao je rabin Isak Asiel.

Proslava Hanuke, čiji domaćin je bio David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančevo, nije mogla proći bez običajne hrane, nečeg napravljenog na ulju, poput krofni i jevrejskih pesama na hebrejskom, ladinu i jidišu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.