Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Inicijativa Odbranimo Teslu: Azotara Pančevo ili surova igra Promista i Ministarstva za zaštitu životne sredine? - | K-013 Portal

Inicijativa Odbranimo Teslu: Azotara Pančevo ili surova igra Promista i Ministarstva za zaštitu životne sredine?

odbranimo teslu, azotara pancevo, promist

Ministarstva za zaštitu životne sredine pokušava na mala vrata i ispod žita od Pančeva napravi najveću crnu ekološku tačku u zemlji i šire, kažu saopštenju iz Inicijative Odbranimo Teslu.

"Odobravanjem i puštanjem u proceduru cenzurisanog ažuriranog Izveštaja o bezbednosti operatera HIP-Azotara d.o.o. Pančevo je u najmanju ruku skandal. Izveštaj od kojeg zavisi zdravlje i bezbednost građana Pančeva, Beograda i okoline je morao kao prvo da bude objavljen u lokalnim štampanim i drugim medijima kako bi sva lica koja su u zoni uticaja mogla da se upoznaju sa istim.

Naravno da je šire obaveštavanje stanovništva izostalo jer si očigledno hteli da izađu u susret najpre Promist-u nego svojim građanima. Poseban je skandal što je je javna prezentacija zakazana istog dana i u isto vreme kada i sama javna rasprava što ne samo da nije praksa za ovakva dokumenta nego i presedan.

Pored skaredne procedure isti takav je i sam Izveštaj. Zatamljena je lista i količina opasnih materija, prazni papiri umesto detaljno opisani scenariji potencijalnih udesa i incidenata, zatamljuju se čak i firme i lica koja su učestvale u izradi i mnogo drugog još. Sve ovo navedeno je strogo protivzakonito.

Naravno u istom tom izveštaju se nailazi i na neke kontradiktorne i naštelovane stvari. Jedna od takvih je i to što se umanjuje potencijlni rizik rezervoara od 15 000 tona a kao bave se rezervoarom od 5 000 tona. Takođe i sama potencijlna merenja zagađanja se pozivaju na mobilne gradske merače gde nije upisano ni da li su u mogućnosti da mere nova zagađenja koja bi obnovljeni proces proizvodnje u Azotari stvarao. A posebno je zanimljivo i to što je prema starom izveštaju  uticaj potencijalnog udesa bio 10km a sada je 16km! Znači promene zbog kojih se ažurirao izveštaj su još gore nego što je ranije bilo?!

Sam izveštaj prati i nedostak pratećih nepodobnih dokumenta kao što su saglasnot od MUP-a, diplome i licence lica koja su učestvala u izradi, odluka i objašenje zbog čega su protivzakonito cenzurisali delove dokumenta. Potpuno je nejasno da li su to uopšte odgovarajuća stručna lica koja su učestvovala u izradi ako i lica u samom Ministarstvu.

Činjenica da je Promist protivpravno skladištio (a verovatno i dalje skladišti) veštačko đubrivo u nekadašnjoj Staklari Pančevo iako važeči urbanistički planovi to nedozvoljavaju! Takođe je i činjenica da je pokušano prošle godine da se provuče i nepristupanje izradi studije procene uticaja na životnu sredinu u dosluhu sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

I kao najvažnije, prošle godine se pokazalo da Promist ne ume da preuzme sve preventivne mere kako bi se izbegli potencijalni požari i incidenti. Dokaz za to je i sam požar koji se desio u reonu Staklare u kojem se skladište mineralna đubriva i redovan smrad koji je zlostavljao stanovnike u neposrednoj blizini.

Posebno nam nije jasno zašto se sam gradonačelnik ili makar bilo ko iz gradskog veća nije do sada pobunio javno i založio svojim integritetom i autoritetom (ako ga uopšte i imaju) protiv ovog dokumenta i kompletno cele atmosfere kojom se sprovodi.

Zbog svega ovog gore navedeno, ne može a da nas ne obuzme jeza i strah. Jednostavno građani Pančeva ne žele više da budu taoci prljavih i prevaziđenih tehnologija i to u rukama neodogovornih, nesavesnih pa može se čak reći i nesposobnih kompanija i lica.

Možba bi Ministarstvo trebalo da se preimenuje u Ministarstvo za uništavanje životne sredine jer se zapravo tako i ponaša.

Promist i prljave tehnologije nisu više dobro došle u napem gradu. Stoga pozivamo sve građane Pančeva, Beograda i okoline da nađu načina da dođu u Gradsku upravu u četvrtak, 3. novembra u 12h i pogledamo u oči sve te ljude koji su nam pripremili ovakav dokument okrenut protiv stanovnika", navodi se u saopštenju Inicijative Odbranimo Teslu. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.