Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KAREJA PANČEVO: Predlog da se sporni biometrijski nadzor definiše kao jedna od posebnih dokaznih radnji - | K-013 Portal

KAREJA PANČEVO: Predlog da se sporni biometrijski nadzor definiše kao jedna od posebnih dokaznih radnji

ocd kareja, biometrijski nadzor, amandman, zakon o unutrasnjim poslovima

Danas je u u prostorijama Kriminalističko-policijskog Univerziteta u Zemunu održan sastanak predstavnika organizacija civilnog društva, policijskih sindikata i druge zainteresovane javnosti sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, na temu Procene uticaja obrade biometrijskih podataka sistemom video nadzora, na prava i slobode građana, u kontekstu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima.

To je bio sedmi sastanak o navedenom Nacrtu koji je u septembru prošle godine, nakon reakcije javnosti, povučen iz procedure.

Rasprava je vođena na osnovu dopunjenog radnog teksta Nacrta Procene uticaja obrade biometrijskih podataka sistemom video nadzora, na prava i slobode građana, u kontekstu Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima; koji je sadržao komentare i sugestije, dostavljene nakon sastanka održanog 13.05.2022. godine.

I na ovom sastanku učestvovala je Pančevačka organizacija civilnog društva Institut za istraživanje korupcije Kareja. Njen predstavnik Janković Siniša usmeno je ponovio predlog koji je ranije dostavljen u pisanoj formi. Reč je o smanjenju na minimalnu meru rizika u vezi sa primenom biometrijskog nadzora. To bi se moglo postići i ukoliko se obrada biometrijskih podataka definiše kao jedna od posebnih dokaznih radnji koje reguliše Zakonik o krivičnom postupku. Kao i u primeni ostalih posebnih dokaznih radnji, odluku o primeni spornog biometrijskog nadzora ne bi samostalno donosili policijski službenici, već na njihov predlog tužilaštvo.

Da bi navedeni predlog bio što razumljiviji i najširoj javnosti, navodimo primer „tajnog nadzora komunikacija“, tzv. „prisluškivanje“ je jedna od posebnih dokaznih radnji, koje policijski službenici ne mogu da sprovode po sopstvenoj odluci, već samo ukoliko to odobri nadležno tužilaštvo.

Na sastanku je takođe saopšteno da se u MUP-u radi revizija Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima. Nakon što se utvrdi konačan tekst biće, kao i prošle godine, održana javna rasprava i debate u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ili Kragujevcu. Tekst revidiranog Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima biće dostupan u elektronskom obliku.

Amandman koji je dostavila OCD "Kareja":

briše se na strani br.1 stav:

"Pravni osnov za obradu biometrijskih podataka je zakon, a ne pristanak lica, a biometrijski podaci se obrađuju na osnovu zakona kojim je uređena obrada podataka u oblasti unutrašnjih poslova."

a umesto njega navodi sledeće:

"Pravni osnov za obradu biometrijskih podataka je identičan pravnom osnovu za primenu posebnih dokaznih radnji regulisanih Zakonikom o krivičnom postupku."



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.