Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Kovinska tvrđava iz 12. veka sprema se za turiste - | K-013 Portal

Kovinska tvrđava iz 12. veka sprema se za turiste

kovinska tvrdjava, kovin, tvrdjava

U Kovinu, na lokalitetu Grad, završavaju se ovogodišnja arheološka iskopavanja kule srednjovekovne tvrđave. Radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika Pančevo, a naručilac je Turistička organizacija Kovin, koja planira da tu napravi ambijentalnu celinu interesantnu za posetioce, zajedno sa marinom i maketom toka Dunava kroz Srbiju.

Arheološka istraživanja na lokalitetu Grad u Kovinu počela su u drugoj polovini prošlog veka, kada je otkrivena ugarska srednjovekovna tvrđava iz 12. veka. Nakon višedecenijske pauze, pre tri godine, Zavod za zaštitu spomenika iz Pančeva počeo je iskopavanja kule, sagrađene 300 godina kasnije.

Arheolog Jasna Jovanov kaže da su na prostoru kule bila vidljiva samo četiri kontrafora i to na njenoj jugozapadnoj strani: „Postepeno smo krenuli, iz pravca juga ka severu, da otkrivamo delove kule i otkrili smo temelje još četiri kontrafora na prostoru kule“.

Nađeni su ostaci keramike i životinjskih kostiju, koji se obrađuju i biće predate Narodnom muzeju u Pančevu.

Tvrđava, koja je nekad imala veliki strateški značaj i bila središte Županije, interesantna je i za posetioce. Zato Turistička organizacija Kovin planira da tu napravi vidikovac.

Direktorka Turističke organizacije Divna Kirilov navodi da je plan da posetioci imaju odličan pogled na Dunav, na Dunavac, na same pontone i pristan gde su smeštena veća i manja nautička plovila. Takođe, u obližnjem parku nalazi se i maketa toka Dunava.

Sledeće godine Zavod će tražiti sredstva od Ministarstva kulture za sanaciju lokaliteta

„Krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka, uzimana zemlja za nasip sa južnog dela Kovinskog utvrđenja. Les je dosta porozan, osipa se i u lošem je stanju, pa pre nego što bilo šta nastavimo da radimo treba da saniramo les na kom se nalaze temelji tvrđave“, objašnjava za RTS Jasna Jovanov.

Turistička organizacija planira da napravi i repliku srednjovekovnog mosta, koji će voditi od jedinstvene makete toka Dunava kroz Srbiju do arheološkog lokaliteta, koji će do tada biti obezbeđen i sa postavljenim info-tablama.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.