Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website KOVIN: Lepše je bez petardi kada slavimo bezbedno - | K-013 Portal

KOVIN: Lepše je bez petardi kada slavimo bezbedno

praznici, petarde

Praznici su kod nas nezamislivi bez pirotehnike poput petardi, raketica i vatrometa. Iako mnogi misle da je reč o bezazlenoj dečijoj zabavi, sve češće smo svedoci tragičnih posledica njihove upotrebe.

Zato je i ove godine u kovinskoj osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” svim učenicima u danima pred zimski raspust, nastavnik Dejan Kreculj, koji je i rezervni vojni starešina obučen za rad sa minsko-eksplozivnim materijama, održao veoma efektne radionice koje su ukazale na sve opasnosti koja ova “zabava” sobom nosi.

Mada čak 90 odsto starijih osnovaca misli da se ne mogu povrediti tako što će bacati petarde i da je ovaj vid zabave potpuno bezbedan - pošto su pogledali filmove u kojima su videli vršnjake sa ozbiljnim opekotinama i povredama lica i ruku - većina ih je promenila mišljenje. Kako su u edukativnim filmovima istakli lekari, najčešće su povrede prstiju i šake, ali dolazi i do dubokih opekotina koje zahtevaju hirurško lečenje, ima težih povreda usne duplje, nosa, očiju, kao i povreda glave koje mogu da ugroze život. Ipak, i u ovom problemu roditeljska briga je najvažnija, a odgovornost porodice najveća.

Stoga se ova akcija pravovremeno sprovodi i očekujemo da će uroditi plodom, da će predstojeći praznici proteći u radosti i bez povreda, jer lepše je bez petardi kada slavimo bezbedno.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.