Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine: Kome smeta škola u OMOLJICI? - | K-013 Portal

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine: Kome smeta škola u OMOLJICI?

osnovna skola dositej obradovic, omoljica

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine uputio je otvoreno pismo ministru prosvete Branku Ružiću u kome su još jednom skrenuli na problem u vezi izbora direktora Osnovne škole "Dositej Obradović" u Omoljici. 

Prenosimo u celosti:

"Poštovani ministre,

Pre tačno mesec dana upozorili smo Vas na situaciju sa izborom direktora u Omoljici. Ignorisali ste dopis, jednako kao što ga je ignorisao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Potom ste doneli odluku da konkurs poništite, a pokrajinski sekretar da imenuje vršioca dužnosti. Juče ste imali proteste meštana, roditelja i nastavnika te škole, a šta će biti danas kada VD direktor dođe u školu – teško možemo i da predvidimo. Ono što sada znamo jeste da u je jutros u školi svega 80-ak učenika od ukupno 600 koliko ih tu školu pohađa. Lokalna sredina, potpuno opravdano odbija da trpi nasilje i nametnuta rešenja. Hoćete li sada i selo da promenite? Gde je granica gospodine ministre?

Podsećanja radi, u školi u Omoljici proveden je konkurs na kome je jedini kandidat bio dosadašnji direktor. Za njegov novi mandat izjasnilo se preko 90% kolektiva i apsolutna većina tamošnjeg školskog odbora. Umesto da odluka bude jednostavna, brza i laka, kako bi kolektiv, koji pritom postiže sjajne rezultate, nastavio uspešan rad, pokrajinski sekretar, jasno kršeći Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ne daje saglasnost na izbor iz razloga što direktor nema položen ispit za licencu. Upozoravali smo i Vas i njega da je zakon jasan i da ne postoji odredba koja obavezuje kandidata da ima licencu, ali nije vredelo. Ko će platiti troškove kada sud potvrdi neminovno? O nematerijalnim štetama izlišno je i govoriti.

Važno je takođe da Vi javnosti objasnite stvarne razloge zašto licencu ima svega 350 direktor od preko 1600 škola u Srbiji. Dakle, sa strane Zakona verujemo da, čak ni kod Vas, nema nikakvih nedoumica. Zašto se onda ovo dešava?

Upozoravali smo Vas i tada, ali i mnogo puta pre i posle toga, da morate preuzeti odgovornost i morate provoditi zakone bez obzira na želje lokalnih moćnika. Ništa niste uradili i to Vas čini lošim ministrom. Izvinite, ali odgovornost ne možete izbeći kao što možete neprijatne razgovore. Odgovorni ste, kao što ste odgovorni i za situaciju u Valjevu, gde ste takođe ćutke prešli preko jasno političkih zahteva sa lokala. Odgovorni ste i zbog pritisaka kojima ste verovatno izloženi, a niste se povukli ili bar pokušali da im se suprotstavite. To mora prestati pre nego što negde kulminira sa opasnim posledicama. Uradite svoj posao ili se povucite.

Za početak bi bar mogli da se oglasite povodom situacije u ovoj školi i ispravnim odlukama sprečite kulminaciju opravdanog gneva meštana Omoljice, roditelja, nastavnika ali i celokupne javnosti. Odgovornost svakako nećete izbeći", navode iz Nezavisnog sidikata prosvetnih radnika Vojvodine.

os dositej obradovic omoljica protest sadoauisderatgsd

Kako K-013 portal saznaje, današnju nastavu nije pratilo 82% dece u nižim razredima i 88% dece u višim razredima škole. Većina je svoje nezadovoljstvo izrazila protestom oko škole, a roditelji su sa jučerašnjeg protestnog skupa poručili da neodustaju od svog zahteva i da zbog toga velika većina dece od danas neće prisustvovati nastavi. 

Roditelji traže da doskorašnji direktor Vladimir Ristić dobije novi mandat jer je za to dobio podršku kolektiva škole i Saveta rodiitelja. Peticiju protiv smene direktora potpisalo je 1.700 meštana Omoljice.

Ministar prosvete Branko Ružić na ovu temu, za sada, ćuti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.