Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pančevo: 300 godina od osnivanja najstarija pivara na Balkanu dočekuje u prilično lošem stanju - | K-013 Portal

Pančevo: 300 godina od osnivanja najstarija pivara na Balkanu dočekuje u prilično lošem stanju

vajfert, pivara

U okviru obeležavanja Dana evropske baštine Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo organizovao je dvodnevnu konferenciju “Industrijsko nasleđe - značaj, stanje, mogućnosti“ sa posebnim osvrtom na 300 godina od osnivanja Vajfertove pivare, najstarije pivare na Balkanu. Tim povodom i Društvo konzervatora Srbije koje ove godine obeležava pola veka postojanja, predstaviće u subotu 24. septembra izložbu fotografija u Foajeu kulturnog centra Pančeva.

Najviše starih objekata u Pančevu koji danas predstavljaju značajno industrijsko i tehničko nasleđe nalazi se na obali Tamiša. Pored Vajfertove pivare tu su i Svilara, Crveni magacin, provijant magacin, stara železnička stanica, vodotoranj, jedinstvene kule bliznakinje na ušću Tamiša u Dunav.

Važan jubilej 300 godina od osnivanja najstarija pivara na Balkanu dočekuje u prilično lošem stanju.

„Sagrađena je 1722. godine i tada je to bila jedna zgrada sa dve prostorije pokrivene trskom u kojima se proizvodilo pivo. Ali dalje kroz vreme za tri veka ona se razvijala i bila je na tom mestu do 1977. godine kada je prestala proizvodnja piva, ali su ostali objekti“, rekla je Jasmina Vujović, dipl.inž.arh. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Većina objekata je devastirana, pogotovo nakon velikog požara koji je izbio pre skoro dve decenije. U funkciji je ostala letnja bašta koja se nalazi na istom mestu kao nekada. Pančevci bi voleli da se ovaj objekat spasi od daljeg propadanja. Ove godine grad je izdvojio sredstva za statičku ekspertizu kako bi se pristupilo statičkoj sanaciji, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Pančevo kažu da bi stara pivara mogla u budućnosti da se koristi kao poslovni prostor ili za razne turističke i kulturne sadržaje. Jedna od ideja je i da ovde bude filmski centar, s obzirom na to da su mnogi filmovi upravo snimani u ovom delu grada.

„Namera nam je bila da uključimo predstavnike različitih institucija, stručnjake iz nauke i konzervatore. Da otvorimo tu temu i damo doprinos onome što se radi na nivou grada, a tiče se pre svega Vajfertove pivare“, saopštila je Grozdana Milenkov v.d.direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu

Cilj konferencije organizovane u Pančevu povodom Dana evropske baštine je da ukaže na značaj, vrednosti i potencijale industrijskog nasleđa i da se sagleda njegovo trenutno stanje.

„Tu je bilo saradnje i sa Pokrajinskim zavodom kako bi smo utvrdili zajedničke kriterijume oko zaštite pojedinih vrsta nasleđa kao što je ovo hidrotehničko nasleđe prikazano na izložbi u sali „Apolo“ u Pančevu“, izjavila je dr Mirjana Đekić, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

U okviru Dana evropske baštine u foajeu Kulturnog centra Pančeva Društvo konzervatora Srbije predstavlja izložbu fotografija 50 konzervatora, a povod je i obeležavanje pola veka od osnivanja ovog društva.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.