Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Da li mladi posle srednje škole žele da rade ili da se dalje obrazuju? - | K-013 Portal

PANČEVO: Da li mladi posle srednje škole žele da rade ili da se dalje obrazuju?

istrazivanje, mladi, pancevo, sinhrohub

U okviru projekta “Navigacija kroz mapu ličnog razvoja - Mapiranje rizika ulaska mladih u NEET kategoriju ”, SINHRO hab je uz podršku Fondacije Ana i Vlade Divac sproveo istraživanje o potrebama i planovima maturanata i maturantkinja iz 5 srednjih škola u Pančevu.

U istraživanju su učestvovale Gimnazija “Uroš Predić”, Elektrotehnička škola ''Nikola Tesla'', Mašinska škola "Pančevo", Tehnička škola ''23. maj'' i Medicinska škola ''Stevica Jovanović''

Anketirano je ukupno 589 ispitanika/ca završnih godina iz ovih škola.

Javnoj prezentaciji rezultata ovog istraživanja prisustvovali su predstavnici/e školskih timova za Karijerno vođenje i savetovanje iz 5 srednjih škola, organizacije mladih i predstavnica Kancelarije za mlade. Ovo je prvi put da je ovakvo mapiranje sprovedeno u Pančevu, a ostvarena saradnja i spremnost aktera da pruže podršku govori o dobrim prvim koracima za osmišljavanje procesa prevencije.

Kroz istraživanje se saznalo koje planove i želje imaju ovi mladi u vezi sa nastavkom obrazovanja i traženjem posla, i koliko njih još uvek ne zna konkretno u kom smeru bi krenuli. Sledi nekoliko zanimljivih podataka iz rezultata istraživanja:

Obrazovanje

Zanimljivo je da skoro 70% mladih želi da nastavi formalno obrazovanje i upiše fakultet/višu školu. Od toga, učenice u čak 65% slučajeva su dale odgovor da će sigurno nastaviti formalno obrazovanja, za razliku od 39% učenika. Najzastupljenije oblasti za više obrazovanje mladih su tehničke nauke (37.5%), a najmanje zastupljene umetničke nauke (7.5%).

Oni koji žele da završe proces formalnog obrazovanja kao razlog navode želju za radom (55.6%), gde su ostali procenti skoro ravnomerno raspoređeni između sledećih razloga - mladi već imaju poslovnu ponudu, za njihov karijerni plan nije potrebno dodatno obrazovanje, smatraju da se fakultetsko obrazovanje ne ceni dovoljno i da nije isplativo, nemaju vremena, nemaju finansijskih mogućnosti. Učenice su u čak 65% slučajeva dale odgovor da će sigurno nastaviti formalno obrazovanja, za razliku od 39% učenika.

Radno iskustvo

Mladih koji već poseduju radno iskustvo ima 57.4%, gde su učenici u većem broju (66% u odnosu na 44.4% kod učenica). Ponudu za posao van Srbije već ima čak 19.7% srednjoškolaca i srednjoškolki. Mladi smatraju da aktivnosti kao što su karijerno savetovanje i mentorstvo najviše mogu pomoći za brže zapošljavanje.

Među ispitanicima/cama ima i mladih koji ne planiraju da nastave obrazovanje niti da uđu na tržište rada. Samo polovina njih ima jasne planove za naredni period u skladu sa tim.

Mladi koji ispadnu iz sistema obrazovanja i rada su u riziku od ulaska u NEET kategoriju koja je prepoznata kao kategorija teško zapošljivih mladih. *NEET - Not in Education, Employment, or Training -  Mladi koji koji trenutno nisu zaposleni, nisu u procesu obrazovanja ili treninga.

Do mladih koji su dugoročno u ovoj kategoriji je veoma teško doći i resursi podrške moraju biti veliki, zbog čega Sinhro hab u saradnji sa navedenim srednjim školama želi da kreira preventivni proces i ponudi mladima ovog uzrasta aktivnosti na kojima će dobiti podršku, informacije i savete za nastavak obrazovanja ili ulazak na tržište rada.

Ovaj projekat podržava Fondacija Ana i Vlade Divac, Evropska unija, u okviru mreže YouthHubWBT.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.