Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: KUD Abrašević priredio folklorni spektakl u Kulturnom centru (VIDEO) - | K-013 Portal

PANČEVO: KUD Abrašević priredio folklorni spektakl u Kulturnom centru (VIDEO)

KUD Abrasevic pancevo, susreti abrasevica, pancevo

Protekli vikend je zaista je bio vikend za pamćenje. Abrašević je do te mere oduševio svoju publiku, da su komentari nakon koncerta, koji su mogli da se čuju u foajeu Kulturnog centra bili fantastični.

Ako uzmemo u obzir da se Abrašević samostalno bori za svoje postojanje, bez stalnih sponzora i pomagača rada ove ustanove, iz onoga što smo mogli da vidimo u protekli petak i subotu, nikako ne bi mogli da zaključimo da se ovo društvo bori za opsatanak. Onakve koncerte sa takvom scenom, opremom, izvedbom i organizacijom, priređuju samo profesionalci. Zaista je neverovatno kakvu energiju nosi ovaj ansambl a mi za njih kažemo da imaju taj neki X faktor.

Ali da se vratimo na početak.

Kako su nam obećali još u junu kada su održali svoj prvi koncert posvećen jubileju, Abraševići su nam priredili u protekli petak i subotu, dva prelepa koncerta sa svojim gostima.

Naime u petak su dečiji ansambli Abraševića, ugostili dečije ansamble KUD Stanko Paunović NIS RNP. Kako su nam rekli u Abraševiću, na ovaj poziv su se odlučili iz razloga što sa ovim društvom dele isti krov Doma omladine više desetina godina i smatrali su da je baš jubilej nekako pravi momenat da pozovu u goste svoje komšije i da sa njima podele radost svog jubileja. Abrašević je na scenu izveo sve svoje dečije ansamble, a KUD Stanko Paunović NIS RNP izveo je svoj omladinski ansambl sa dve koreografije.

Oba ansambla su pokazala da su s razlogom dva značajna folklorna ansambla u našem gradu. Deca su bila sjajna. Publiku je posebno oduševila grupa pačića, najmlađi članovi Abraševića, koji su imali i malu solistkinju koja je oduševila sve prisutne svojom slobodom na sceni. Najmlađi su uvek i najslađi ali nekako kako je tekao koncert, tako se moglo videti kako su nekadašnji pačići, prerasli u starije grupe i kako neverovatno napreduju. Osmesi dece, govore mnogo više od naših reči ali mogli smo i naprojekciji koja je išla između tačaka, da čujemo kako deca doživljavaju svoj boravak u Abraševiću. Čuli smo vrlo simpatične komentare, ali ono što je negde zajedničko za sve jeste da ova deca gaje veliku ljubav prema ovome što rade, kao i da u Abraševiću stiči najlepša prijateljstva.

Drugo veče koncerta, ostaće zapisano kao neverovatan spektakl za oči i dušu Pančevaca. Šest Abraševića na sceni. Pančevo, Beograd, Valjevo, Kraljevo, Smederevska Palanak i Bačka Palanka.

Na ovom koncertu u nekim trenucima, publika je do te mere ovacijama pozdravljala ansamble da se dvorana Kulturnog centra orila kao da u njoj ima hiljadu ljudi. Na izlazu, nakon koncerta, ljudi su komentarisali da je Abrašević zaista pomerio sve standarde rada u folklornoj umetnosti i da svaki put iznenade svoju publiku. I kada mislimo da ne može više i bolje, oni svaki put pokažu da može. Zato smo pozvali Predsednicu Lelu Stojnov da nam kaže, kakvi su njeni utisci i da nam otkrije tajnu uspeha.

„Ne znam šta bih vam novo rekla. Utisci se još slažu i tek postajemo svesni onoga što smo priredili. Nije lako u dve večeri ugostiti tolike ansamble. Pogotovo ako uzmemo u obzir da smo nakon Susreta Abraševića, organizovali za sve Abraševiće druženje uz jelo i piće jer nekako je red da ugostimo sve njih onako kako i mi budemo ugošćeni kada gostujemo kod svih naših Abraševića. Novac nije uvek presudan za uspeh ali jeste značajan. Ja znam šta bih uradila, kada mi bi neko dao samo jednu godinu budžet o kojem maštamo.

Tek onda biste videli šta je spektakl ali moram da priznam da sam zadovoljna i ovim što smo nakon dugog niza godina, evo prvi put dobili od Grada po konkursu za kulturu. Od tih sredstava ćemo opremiti jednu koreografiju koja se dugo nije izvodila na sceni baš zbog nedostatka nošnje. U toku je opremanje ansambla sa nošnjom i u decembru bi trebalo da kao krunu jubileja, pokažemo šta smo sa novcem koji smo dobili, uradili, mada deo kupljene nošnje od projektnog finansiranja ste mogli da vidite i na ovom koncertu.

Mi negde generalno jesmo zadovoljni ali možemo još bolje. Ima tu dosta stvari na kojima treba u budućnosti raditi ali nama je najvažnije da su nam deca i članovi srećni. Vraćam se na početak, nije novac uvek ključ uspeha. Ako bih pričala na ovu temu, sigurna sam da bi me neko pogrešno shvatio pa ću se zaustaviti ali želim da se zahvalim svima koji su nam pružili podršku. Moram da kažem i to da sam malo razočarana odzivom publike, a negde sam sigurna da znam i neke od razloga nedolaska ali sa druge strane, iskerno oni uzvici i oni aplauzi druge večeri koncerta su pokazali da Pančevo i Abrašević imaju sjajnu publiku . Možda ih nema mnogo ali vrede za sve one koji nisu bili

Naši gosti Abraševići su se jedva razdvojili od naših momaka i devojaka. Druženje je potrajalo, a kada je trebalo da se krene kući, jedni druge su vukli da ne odu. Gosti neće u autobus da idu kući a domaćini neće da ih puste da izađu iz sale u kojoj je bila proslava. Uprave se dovikuju da krenu ali pevalo se i napolju do ulaska u autobuse. To kada vidite, sve što ste do tada sa mukom radili da biste organizovali ovako nešto, jednostavno zaboraviite. Ne znam da li su bili bolji na sceni ili na druženju. Sjajna deca.

Ja samo želim da se zahvalim pojedincima koji su mi neizmerno pomogli oko onog dela posle koncerta. Trebalo je smestiti negde sve te ljude. Zahvaljujem se od srca Radovanu Marinkoviću, Goranu Janjoviću, Aleksandru Anđelkoviću, Nedeljku Milkoviću, firma Pan granit i Metal forma kos. Zahvaljujući njima, sva deca su se dobro najela. Zahvaljuejm se i sada već nama velikom prijatelju, Nenadu Forgo, koji sa svetlima i ozvučenjem napravi bajku na sceni.  Zahvaljujem se K-013 portalu na prenosu uživo, portalu Zdravo Pančevo na izveštavanju sa koncerta i Aleksandru Stojkoviću, zahvaljujući kojem će nam ostati sjajne uspomene u vidu fotografija.

Takođe se zahvaljujem većnici za kulturu Mariji Jević, koja je bila gost koncerta i koja je naše goste pozdravila na sceni i zahvalila im se. Nama to mnogo znači jer se i prema nama na taj način ophode u gradovima gde gostujemo na susretima Abraševića.

Najviše se zahvaljujem svojim članovima. Oni su posebna priča. Eto nas već 10.12. u Valjevu na susretima Abraševića, a krajem decembra, priredićemo Pančevcima završni koncert koji bi trebalo da predstavlja krunu jublleja“, rekla je za K-013 portal Lela Stojnov.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.