Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Na mestu Vajfertovog kompleksa Slavina, Vranjanci grade skoro 300 stanova - | K-013 Portal

PANČEVO: Na mestu Vajfertovog kompleksa Slavina, Vranjanci grade skoro 300 stanova

vajfertov kompleks, slavina, pancevo

Preduzeće A&R Immobau AG iz Vranja planira da na mestu nekadašnjeg kompleksa Slavina u Pančevu, u neposrednoj blizni gradskog stadiona, gradi stambeno-poslovni kompleks sa 286 stanova.

Ukupna površina prostora obuhvaćenog Urbanističkim projektom iznosi 11.992 m2. Nakon izuzimanja dela parcele za javno zemljište (saobraćajnicu), površina planirana za izgradnju iznosi 11.908 m2 i koja je obuhvaćena UP-om, piše eKapija.

Predmetne parcele se nalaze u jednom delu (84.0m2) u Zoni građevinskog zemljišta javne namene, namena saobraćajnice a drugim, većim (8.594 m2), delom u Zoni građevinskog zemljišta ostale namene, namene poslovanje sa kompatibilnim namenama. Urbanistički parametri su izračunati i arhitektonska rešenja su izrađena uzimajući u obzir planirano izuzimanje dela parcele.

Predmetna lokacija naleže na novoplaniranu ulicu koja vodi do ulice Miloša Trebinjca, a nalaze se u okviru kompleksa "Slavina". Objekti u ovom kompleksu izgrađeni su 1891. godine. Ignjat Vajfert je kupio plac na najvišoj koti u gradu sa željom da izgradi podrume za lagerovanje piva i ledeare za čuvanje leda. Na placu su takođe bile izgrađene štale za konje, magacini za čuvanje ječma, radionica za izradu buradi i poznata kafana "Slavina".

- Na žalost, ovaj kompleks je godinama bio napušten, nije se održavao i bio je izložendejstvu atmosferilija i uočena je devastacija svih objekata u kompleksu. Iz tog razloga je Institut za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Beogradu izradio stručno mišljenje o postojećem stanju objekata u kompleksu "Slavina". Na osnovu ovog mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika culture u Pančevu izdao je uslove kojima se dozvoljava se rušenje četiri objekta na ovoj lokaciji - navodi se u Urbanističkom projektu koji je izradio Teking doo iz Niša.

Tako da je ovim UP planirana izgradnja dva objekta i rekonstrukcija postojeća dva objekta na predmetnim parcelama.

Planirana izgradnja u kompleksu je podeljena na četiri funkcionalne celine, označene kao objekat A, B, C i D. Kompleksnost izgradnje i revitalizacije kompleksa, podrazumeva da se izgradnja koncentriše na sukceksivnom komplentiranju celina. Izgradnja je planirana u 5 faza:

- I faza: Rekonstrukcija objekta "A" i rekonstrukcija objekta "D" sa sanaciom oštećanja.

- II faza: Izgradnja stambeno-poslovnog objekta "B" sa pripadajućim parterom, parkingom, pešačkim i kolskim stazama.

- III faza: Izgradnja velike garaže objekta "C" i dve severne nadzemne lamele sa pripadajućim parterom, parkingom, pešačkim i kolskim stazama, uključujući i parter oko objekta "D",

- IV faza: Izgradnja preostale dve nadzemne lamele (južne) objekta "C" sa pripadajućim parkingom, parterom, pešačkim i kolskim stazama,

- V faza: Prenamena objekta "D".

Objekat A u uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture je označen kao objekat 1 i njega potrebno sačuvati, revitalizovati, rekonstruisati i adaptirati uz očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i drvene konstrukcije u enterijeru. Deo slobodnog prostora južno od objekta "A", između objekta i javne površine uređen je kao slobodna zelena površina, sa uređenim zelenilom, sa pešačkom stazom i urbanim mobilijarom, a deo je predviđen za postavljanje spomen obeležja koje će predstavljati podsećanje na proizvodnju piva u Pančevu i industrijski kompleks "Slavina" iz kraja 19-og veka, a koje će biti predmet razrade drugog projekta. Objekat "A" ima ugostiteljsku namenu.

Objekat "B" je stambeno poslovni objekat, spratnosti Po+P+5, sa 4 poslovne jedinice u prizemlju i 50 stambenih jedinica raspoređenih u nadzemnim etažama.

Objekat "C" – je stambeni objekat, spratnosti Po+P+5, koji se sastoji od velike podzemne garaže i 4 nadzemne lamele sa posebnim ulazima, osno simetrično postavljene. U svakoj lameli ima 59 stanova, ukupno 236 stambenih jedinica je projektovano u ovom objektu.

Objekat "D" – U uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture je označen kao objekat 6 i njega je potrebno sačuvati, revitalizovati, rekonstruisati i adaptirati uz očuvanje horizontalnog i vertikalnog gabarita. Projektovana namena objekta je poslovna sa magacinskim prostorom.

Predračunska vrednost objekata iznosi 1.147.040.000 dinara, ističe se u projektu arhitekture i tehničkoj dokumentaciji koju je izradio Projektni biro Koneski.

Urbanistički projekat će biti izložen na javnoj prezentaciji od danas pa u narednih sedam dana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS