Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Preminuo je Zoran T. Popović - | K-013 Portal

PANČEVO: Preminuo je Zoran T. Popović

zoran t popovic, preminuo

Zoran T. Popović, jedan od najistaknutijih srpskih aforističara preminuo je danas, 8. avgusta, posle kraće bolesti, u šezdeset petoj godini u Opštoj bolnici u Pančevu.

Rođen je 1957. godine u Somboru. Od najranijeg detinjstva živeo je u Pančevu. U bogatoj radnoj karijeri, pored ostalog, radio je u „Utvi“ i bio je direktor Doma kulture u Kačarevu kod Pančeva. Bio je osnivač međunarodnog festivala humora i satire „Žaoka“ koji je održavan u Kačarevu.

Najviše je pisao satirične aforizme, ali i kratku formu o ženama i muškarcima, o sportu i za decu. Aforizme je objavljivao u „Ježu“, „Pančevcu“, „Politici“, „Novostima“, „Danasu“, NIN-u, „Književnim novinama“...

Autor je dvanaest zbirki aforizama. Prva njegova knjiga, pod naslovom „Organizovano rasulo“ pojavila se 1994. godine, a poslednja, nazvana „Dođoh, videh, prebegoh“ publikovana je 2019.

Godine 2015. postao je laureat velikog svetskog priznanja „Fondacije Nadži Naman“ iz Libana za ukupan kreativni doprinos svetskoj satiri, a sledeće, 2016. bio je pobednik međunarodnog Festivala aforizama „Torino in sintezi“ u Torinu, u Italiji.

Osvajač je prvih nagrada za aforizme na međunarodnim festivalima u Beogradu, Pljevljima, Danilovgradu, Šapcu i Čajetini. Popović je 2011. dobio Novembarsku nagradu Grada Pančeva u oblasti kulture. Među njegovim brojnim domaćim i regionalnim priznanjima izdvajaju se: „Radoje Domanović“, „Jovan Hadži-Kostić“, „Rade Jovanović“ „Dragiša Kašiković“ i „Đorđe Fišer“.

Zastupljen je u antologijama aforizama i satire koje su objavljene u Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Poljskoj, Sloveniji, Rumuniji, Italiji, Španiji, Rusiji i drugim državama.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Beogradskog aforističarskog kruga i Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva.

Vreme i mesto sahrane Zorana T. Popovića biće naknadno određeni.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.