Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: Tribina „Srđan Aleksić – inspiracija i obaveza” 27. januara - | K-013 Portal

PANČEVO: Tribina „Srđan Aleksić – inspiracija i obaveza” 27. januara

srdjan aleksic, pancevo

Trideset godina od herojskih dela i smrti Srđana Aleksića, koji je u Trebinju 1993. godine tragično izgubio život braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, biće obeleženo u Pančevu u petak, 27. januara 2023. godine.

U Prolazu Srđana Aleksića, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu (Trg Kralja Petra I 2-4), predstavnici nevladinih organizacija, aktivisti i građani će u 15.30 sati položiti cveće na spomen ploču posvećenu Srđanu Aleksiću.

Tribina pod nazivom „Srđan Aleksić – inspiracija i obaveza” biće održana iste večeri, 27. januara 2023. godine, od 18 sati u klubu „Kupe” (Ulica braće Jovanovića 5) u Pančevu.

Gde se nalazimo u procesu suočavanja sa prošlošću, nakon 30 godina, od ratova na prostoru bivše Jugoslavije? Da li je herojski čin Srđana Aleksića, posle 30 godina zapamćen kao ljudski gest? Koliko smo kao pojedinci u stanju, da se gestom građanske hrabrosti, suprotstavimo manipulaciji strahom? Zašto ljudi poput Srđana Aleksića nisu naši heroji, već su to (p)ostali osuđeni ratni zločinci? Koje su specifičnosti „naših prostora”, u smislu izbegavanja suočavanja sa prošlošću? Kako umetnost, mediji i aktivizam mogu doprineti da se to promeni, neka su od pitanja na koja će odgovarati:

Srdan Golubović, filmski reditelj;
Željko Bodrožić, novinar i predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije (NUNS);
Ljiljana Spasić, izvršna direktorka Građanske akcije Pančevo i antiratna i mirovna aktivistkinja;
Razgovor će moderirati Nataša Govedarica, programska direktorka forumZFD-a Srbija;

„U skladu sa temom i veoma složenim trenutkom u kojem se nalazimo kada je reč o procesu suočavanja sa prošlošću, evidentnom nametanju politike zaborava i brisanju sećanja na žrtve, smatramo da je podsećanje na stradanje i herojstvo Srđana Aleksića od izuzetne važnosti”, kaže se u pozivu organizatora ovih događaja Građanske akcije Pančevo (GAP) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), koji će biti realizovani uz podršku forumZFD-a Srbija.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.