Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PANČEVO: U narednoj nedelji povećanje koncentracija polena javora, breze, graba, jasena, topole, vrbe i bresta - | K-013 Portal
pancevo, alergeni, polen

PANČEVO: U narednoj nedelji povećanje koncentracija polena javora, breze, graba, jasena, topole, vrbe i brestaU 10. kalendarskoj nedelji u vazduhu grada Pančeva, pored već prethodnih nedelja detektovanih polena jove, breze, graba, leske, čempresa, jasena, topole i bresta, detektovani su polen javora i vrbe.

Maksimalne koncentracije polena u vazduhu su bile koncentracije polena čempresa (2921 polenovih zrna/m3 vazduha, 08.03.2023. godine). Za ostale vrste polena su detektovane niske koncentracije, osim za polen topole, koji je tokom jednog dana detektovan u visokim i jednog dana u srednjim koncentracijama, navodi Zavod za javno zdravlje Pnačevo

U narednoj nedelji se očekuje povećanje koncentracija polena javora, breze, graba, jasena, topole, vrbe i bresta. Koncentracije polena jove će biti u opadanju, a polena leske i čempresa u stagnaciji.

Osobe koje su osetljive na polen drveća u ovoj sezoni treba da primene sve preventivne mere, mere lične zaštite i da svoje aktivnosti prilagode vremenskim uslovima i očekivanom prisustvu pojedinih vrsta polena u vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.