Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Planovi za pančevački petrohemijski kompleks - Azotara će proizvoditi plavi vodonik, Petrohemija 264.000 tona polipropilena godišnje, Transnafta pregovara s Rumunima - | K-013 Portal

Planovi za pančevački petrohemijski kompleks - Azotara će proizvoditi plavi vodonik, Petrohemija 264.000 tona polipropilena godišnje, Transnafta pregovara s Rumunima

Planovi za pančevački petrohemijski kompleks - Azotara će proizvoditi plavi vodonik, Petrohemija 264.000 tona polipropilena godišnje, Transnafta pregovara s Rumunima

Grad Pančevo stavio je na javni uvid Nacrt plana generalne regulacije kompleksa HIP Petrohemija, HIP Azotara i NIS Rafinerija nafte Pančevo u naseljenom mestu Pančevo.

Cilj plana koji je izradio JP Urbanizam Pančevo je, između ostalog, obezbeđivanje odgovarajuće planske regulative za izgradnju novih industrijskih sadržaja u pančevačkom petrohemijskom kompleksu, takozvanoj južnoj industrijskoj zoni Pančeva.

HIP Azotara

Kada je reč o HIP Azotari, u planu je izgradnja postrojenja za dobijanje plavog vodonika.

- U toku su dogovori sa kompanijom Siemens Energy o načinu i dinamike realizacije ovog projekta i nabavke postrojenja Silyzer 300 - navodi se u planu.

Dodaje se da način dobijanja plavog vodonika kao energenta u budućnosti, dovodi do značajnog smanjenja emisije CO2 koja se bazira na tehnologiji hvatanja ugljenika:

- Plavi vodonik kao energent budućnosti će doprineti energetskoj stabilnosti kao izvor energije sa niskim
sadržajem ugljenika.

Ističe se da se planovi za proširenje i izgradnju novih postrojenja u HIP Azotari baziraju na činjenici da se maksimalno povećaju utrošci amonijaka na dnevnom nivou i na taj način smanji njegovo skladištenje, a sa druge strane da se spremno dočeka momenat prestanka upotrebe granulisanih mineralnih đubriva u EU nakon 2025 godine.

HIP Petrohemija

Za HIP Petrohemiju, koja je naš najveći proizvoćač monomera etilena, navedeni su planovi rekonstrukcije i povećanja kapaciteta fabrike PENG sa 63.000 na 89.000 t i fabrike PEVG sa 52.000 na 90.000 t.

Takođe, između ostalog, u planu je i rekonstrukcija fabrike Etilen i fabrike za obradu voda, rekonstrukcija deponije otpadnih voda, izgradnja deponije otpadnog mulja i zgradnja fabrike PP 180KTA, izgradnja i dogradnja objekata i pogona u fabrikama Elektrolize i Energetike, kao i gradnja nove fabrike Polipropilena.

Ističe se da je projekat polipropilena trenutno najvažniji strateški posao na kojem Vlada Srbije sarađuje sa kompanijom NIS kroz privatizaciju HIP Petrohemije.

- Završetak procesa privatizacije HIP Petrohemije planiran je do sredine 2022. godine a izgradnja i puštanje u rad fabrike polipropilena najkasnije do sredine 2028. godine – navodi se u planu.

Nova fabrika obuhvatiće postrojenja za proizvodnju i prečišćavane polipropilena i liniju za pakovanje i rinfuznu otpremu gotovog proizvoda.

Izgradnja u dve faze uključuje postrojenje za prečišćavanje propilena (PGP) i postrojenje za proizvodnju polipropilena (PP) maksimalnog kapaciteta proizvodnje od 264.000 t/g.

Izgradnja postojenja propilena i polipropilena, kako se navodi, smanjiće broj železničkih cisterni i ukupan broj vozova za transport, na godišnjem nivou, jer se izgradnjom postrojenja za polimerizaciju u potpunosti eliminiše potreba za lagerovanjem propilena na lokacijama HIP Petrohemije i Rafinerije nafte Pančevo, tako da će se količina koja se nalazi u svakom trenutku na placu HIPP-a smanjiti sa sadašnjih 2.350 tona na oko 800 tona u postojećem rezervoaru, a u svakom trenutku u polimerizaciji će biti količina od 32 tone propilena što je manje od jedne železničke cisterne (oko 45 tona).

- To nedvosmisleno pokazuje umanjenje rizika po stanovništvo koje živi u blizini železničkih trasa – ističe se u dokumentu.

Nakon starta fabrike polipropilena predviđa se oko 12.000 t/g transporta rafinata iz HIP FSK Elemir, ili 300 železničkih cisterni na godišnjem nivou, uz povećanje prevoza u drumskom transportu za 11.700 kamiona na godišnjem nivou.

Predviđeno je i povezivanje fabrike Polipropilena sa postojećim i planiranim sistemima u HIP Petrohemiji i ali i sa Rafinerijom nafte i ostalim subjektima u okviru pančevačkom petroemijskog kompleksa, postojećim i novim cevovodima,

Rafinerija nafte Pančevo

A u Rafineriji nafte Pančevo je po završetku gradnje postrojenja Duboka prerada, planiran nastavak modernizacije, odnosno treća faza koja podrazumeva rekonstrukciju postrojenja katalitičkog krekinga (FCC), izgradnju postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), izgradnju novih objekata u funkciji energane, izgradnju rezervoara, rekonstrukciju industrijskog koloseka u krugu rafinerije, gradnju objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada, kao i uređenje lučkog područja.

Takođe, u K.O. Vojlovica, na prostoru izvan zone zaštitnog zelenila, postoji mogućnost izgradnje solarne fotonaponske elektrane, a planom je data i mogućnost postavljanja solarnih panela na krovove objekata u rafineriji, za sopstvene potrebe rafinerije.

Specijalna luka

U okviru petrohemijskog kompleksa nalazi se i Specijalna luka, u kojoj se planira planira proširenje postojećih pristanišnih kapaciteta, odnosno izgradnja terminala (kontejnerski, intermodalni i Huckepack) predviđenih za prihvat i otpremu robe širokog spektra, kao i izgradnja otvorenih i/ili zatvorenih skladišta za robu široke potrošnje, sirovine, poluproizvode i sl, a kapaciteti će biti naknadno definisani.

Transnafta

Najzad, kada je reč o предузећу Transnafta, u cilju pojednostavljenja transportne komunikacije naftnim derivatima između postojećih (Rafinerija nafte Pančevo) i budućih skladišnih terminala (skladište sistem produktovoda, skladište obaveznih rezervi, skladište firme Conpet u Rumuniji), potrebno je, kako se navodi, postojeći sistem dva produktovoda HIP Petrohemija osposobiti i interno povezati na svaki Terminal ponaosob.

U planu se podseća da je postojeći sistem produktovoda HIP Petrohemija a.d. Pančevo – Solventul, Temišvar, koga čine dva cevovoda dužine 65 km kroz Srbiju i 50 km kroz Rumuniju, bio namenjen za transport propilena i etilena, ali da nije u upotrebi od 1999. godine te je propao usled neadekvatnog održavanja.

- Transnafta a.d. je trenutno u pregovorima sa Rumunskom kompanijom Conpet oko njegovog ponovnog aktiviranja u cilju ostvarivanja mogućnosti plasmana motornih goriva proizvedenih u Rafineriji nafte Pančevo u region Temišvarskog okruga u Rumuniji – kaže se u dokumentu i navodi da su ovo parafirala resorna ministarstva Rumunije i Srbije 2015. godine.

Takođe se dodaje i da, imajući u vidu primarnu delatnost Transnafte a.d - obezbeđenje kontinuiranog snabdevanja Rafinerije nafte sirovom naftom, čak i u slučajevima eventualnih kompleksnijih akcidenata duž trase naftovoda na teritoriji Hrvatske ili Srbije koji nužno iziskuju duži vremenski period za sanaciju, izgradnja dodatnih rezervoarskih kapaciteta ima punu opravdanost jer se na taj način dodatno štiti energetski bilans naše zemlje.

Kao najbolja lokacija za izgradnju skladišnih kapaciteta izdvojen je prostor uz severnu ogradu Rafinerije nafte, u nastavku postojeće merne stanice za sirovu naftu i Centralnog terminala za sistem produktovoda Transnafta, koji je i inače planiran za proširenje industrijske zone.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.