Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website RTV Pančevo prenela klevete o novosadskoj aktivistkinji koja brani Frušku goru, sad plaća odštetu - | K-013 Portal

RTV Pančevo prenela klevete o novosadskoj aktivistkinji koja brani Frušku goru, sad plaća odštetu

rtv pancevo, odsteta, dragana arsic, odbranimo sume fruske gore

Aktivistkinja Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragana Arsić dobila je prvostepenu presudu po tužbi za povredu ugleda i časti protiv RTV Pančevo.

RTV Pančevo je u avgustu 2020. godine prenela tekst opskurnog portala "Prismotra.net" koji je objavljivao "neproverene informacije u rangu kleveta o delu novinara, medija, aktivista nevladinog sektora ili pojedinaca u Srbiji".

Tekst zbog kog je RTV Pančevo izgubila na sudu nosio je naslov "Ko je Dragana Arsić? Lažni ekolog napada Frušku goru", a u njemu su iznete brojne tvrdnje u vezi sa "političkom pozadinom" aktivizma Dragane Arsić.

Kako je u svom iskazu na sudu navela Arsić, ona "nije član nijedne političke stranke i ne bavi se politikom u smislu stranačkog angažovanja". Ona je istakla da je zbog navoda koji su o njoj objavljeni osećala stres i anksioznost, kao i strah od napada u realnom životu.

RTV Pančevo je naloženo da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda Dragani Arsić isplati 70.000 dinara, ali je odbijen zahtev da se pravosnažna presuda u celini objavi na sajtu medija.

Kako Arsić kaže za 021.rs, njen advokat će uložiti žalbu na ovaj deo sudske odluke.

"Da bi bila puna i moralna i pravna satisfakcija, ta odluka zaista bi trebalo da bude objavljena na njihovom portalu, kao što je i taj gnusni tekst objavljen", navodi Arsić.

Arsić smatra da ova presuda ima širi značaj za aktiviste i društveno-angažovane građane, ali i za medije.

"Ovom odlukom suda je poslata institucionalna poruka da ne mogu mediji da iznose laži, vređaju i blate ljude koji se na razne načine bave javnim interesom, kritički misle i iznose svoje stavove", naglašava.

Sagovornica 021.rs dodaje da su i građani dobili poruku da sudska zaštita postoji kao instrument kog ne treba lako da se odreknu.

Tekst portala "Prismotra" prenelo je više nacionalnih i regionalnih medija, ali je sa većine portala naknadno uklonjen.

Sporni portal ugašen je u decembru prošle godine, ali njegove stranice na društvenim mrežama i dalje postoje, mada je su poslednje objave iz januara prošle godine.

Mediji u Srbiji koji su se tom temom bavili, poput istraživačkog portala Insajder.net ili pak Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE uspeli su da dođu do informacija da je Prismotra.net registrovana decembra 2019. na zaštićenom domenu, čiji su podaci o vlasniku sakriveni.

VOICE je utvrdio da je domen registrovan u Sjedinjenim Državama, a prethodno je kupljen u centralno-američkoj državi Panami.

Svojevrsna prethodnica tog portala bila je Istraga.rs, internet stranica koja je objavljivala slične sadržaje poput Prismotre.net. Istraga.rs prestala je sa objavama baš od decembra 2019, perioda u kom je okvirno Prismotra.net počela sa radom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.