Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: I dalje zvanično ništa od smene direktorke Centra za socijalni rad - | K-013 Portal

Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: I dalje zvanično ništa od smene direktorke Centra za socijalni rad

ubistvo devojcice, vrsac

Uprkos dokazanom zakazivanju u slučaju nasilja u porodici, koji je završio ubistvom dvogodišnjeg deteta, nema dokaza da je Skupština Vršca smenila direktorku Centra za socijalni rad Mirjanu Knežević, piše 021.rs.

Centar za socijalni rad je jedan od organa koji je najviše zakazao u zaštiti interesa deteta koje je bilo žrtva nasilja u porodici, a koje kao takvo nijednom tokom više godina nasilnog ponašanja oca prema majci deteta i devojčici nije prepoznato.

Ovaj slučaj porodičnog nasilja rezultirao je dvostrukom smrću. Vrščanin M. B. je 4. oktobra u svom stanu ubio dvogodišnju ćerku, a potom i sebe, a majka deteta je nasilje kojem je bila izložena u više navrata prijavljivala nadležnim organima.

Detaljna istraga pokrajinske inspekcije za socijalnu zaštitu pokazala je da je u ovom slučaju zakazao ceo sistem, a najvišu cenu njihovog nerada je platila dvogodišnjakinja.

Nakon što su ustanovljeni svi detalji nepostupanja Centra za socijalni rad u zaštiti majke i njenog deteta od oca, inspekcija je podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu Mirjane Knežević i zaposlenih koji su odgovorni za propuste.

Pokrajina je podnela i inicijativu za smenu direktorke Skupštini grada Vršca, koji je osnivač Centra za socijalni rad. Takođe, posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu devojčice.

Na pitanje 021.rs da li je nadležni organ postupio po inicijativi Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju, ravnopravnost polova, Grad Vršac nije odgovorio.

Kako za 021.rs navode u pokrajinskom sekretarijatu, 13. oktobra je predsedniku Skupštine grada Vršca podneta inicijativu za razrešenje vršioca dužnosti direktorke Centra za socijalni rad Grada Vršca.

"Do dana 25. novembra 2022. godine Pokrajinskom sekretarijatu nije stigla informacija o eventualnom postupanju po inicijativi, kao ni zahtev za saglasnost za imenovanje novog vršioca dužnosti direktora", navode za 021.rs u ovom sekretarijatu.

Kako se vidi u službenom listu Grada Vršca, javno nije objavljena nijedna odluka koja se tiče ovog slučaja, uključujući i traženu smenu. Rukovodioci ovog grada uopšte se nisu oglašavali o ovom slučaju i propustima u radu njihovog Centra za socijalni rad, koji su rezultirali izgubljenim dečijim životom.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.