Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SPRDAJU SE SA NARODOM: Po 2 voza u špicevima od Vojlovice do Dunav stanice - | K-013 Portal

SPRDAJU SE SA NARODOM: Po 2 voza u špicevima od Vojlovice do Dunav stanice

pancevo, beograd, pancevo vojlovica, voz pancevo beograd, pantransport

Na sastanku koji su danas održali predstavnici grada Pančeva, "Srbija voza" i "Infrastrukture železnice Srbije" u prostorijama nadležnog ministarstva, dogovoreno je da se od 1. januara 2023. godine ponovo uspostavi voz na relaciji Pančevo Vojlovica - Beograd Dunav stanica.

Ovo možda u prvoj rečenici zvuči kao radosna vest, ali kako stoje stvari to će i dalje biti daleko od potreba građana Pančeva.

Kako je rečeno nakon sastanka, vozovi će saobraćati po dva puta u prepodnevnom i poslepodnevnim špicu, a cena karte i tačno vreme polazaka biće naknadno određeno. 

Podsećanja radi, železnička veza između Pančeva i Beograda postojala je do 2010. godine. Ona je kroz sistem "Beovoza" funkcionisala kao prigradska linija pod ingerencijom "Infrastrukture železnice Srbije". U međuvremenu je došlo do ukidanja "Beovoza" zbog rekonstrukcije Pančevačkog mosta i od tada nema direktne linije a uveden je "BG voz" do Ovče.

To je znatno komplikovalo situaciju i odvratilo veliki broj putnika od korišćenja železničkog prevoza koji su bili prinuđeni da koriste usluge nažalost jedinog lokalnog autobuskog prevoznika Pantransport, koji koristi monopolsku poziciju i građanima Pančeva naplaćuje prevoz do glavnog grada po nerealnim cenama. Tako su učeničke i studentske mesečne karte do Beograda povećane za 127% a raničke oko 80%. 

Zbog toga su se studenti pobunili i za 3 dana prikupili preko 3000 potpisa u peticiji kojom su tražili smanjenje cena mesečnih karata i vraćanje redovnih polazaka voza na liniji Pančevo Vojlovica - Beograd koji bi saobraćali tokom celog dana. 

Nakon protesta na kome su prvo blokirali ulaze i izlaze autobuske stanice u Pančevu, pa nedelju dana kasnije velikog protesta ispred Gradske uprave, vlast je podlegla pritisku i u dogovoru sa Pantransportom delimično korigovala cenu mesečnih karata za učenike i studente dok je cena radničke mesečne karte ostala nepromenjena. 

Kako bi se "gubitak" nadoknadio, Pantransport je najavio poskupljenje pojedinačnih karata na svim međumesnim linijama na kojima saobraća. 

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.