Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stranka Zajedno i studenti iz Pančeva predali Ministarstvu peticiju za uvođenje voza do Beograda - | K-013 Portal

Stranka Zajedno i studenti iz Pančeva predali Ministarstvu peticiju za uvođenje voza do Beograda

djordje miketic, voz, pancevo

Stranka Zajedno koja podržava zahteve građana Pančeva da se ponovo uvede redovna linija BG voza do Beograda, zajedno sa studentima iz Pančeva je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predala peticiju s tim zahtevom.

Poslanik Zajedno Đorđe Miketić je sa studentima Ljubinkom Vasić i Dušanom Babulićem, predao peticiju koju je potpisalo oko 3.000 ljudi, a procenuju da su oko 1.000 studenti.

„Danas smo predali peticiju resornom ministru za saobraćaj, građevinu i infrastukturu Goranu Vesiću, jer zajedno sa studentima tražimo da BG voz saobraća do Pančeva kao što je nekada, čak i kriznih devedesitih, saobraćao. Rekonstrukcija pruge koju smo platili 90 miliona dolara je završena pre šest godina i od tad navodno ne mogu da se dogovore grad Pančevo i grad Beograd da se pusti ta pruga“, rekao je Miketić.

Ocenio je da iza svega stoji „želja za monopolom“ koja je dovela do toga da je cena mesečnih autobuskih karata studentima iz Pančeva povećana više nego duplo i sad iznosi 5.500 dinara, odnosno oko 6.000 dinara kada se uračuna i cena peronske karte

Miketić je objasnio i da bi se produžetkom linije BG voza do Pančeva značajno smanjio broj motornih vozila ističući da bi samo oko 350 autobusa i linijskih taksija manje dnevno ulazilo u Beograd.

„Smanjilo bi se zagađenje, Pančevo bi zaista i moglo da se razvija na jedan drugi način. 10.000 studenata danas u Beogradu razmišlja da odustane od studija jer su cene rente nekretnina u Beogradu nepodnošljivo visoke, kao što znate, duplirane u proteklih godinu dana“, naveo je Miketić.

Podsetio je i da je ministar Vesić najavio pomoć građevinskoj industriji, iako ona, kako je rekao, zarađuje enormne novce. Deo novca bi, kako je rekao, morao da se uloži u subvencionisanje železničkog prevoza, jer se to, prema njegovim rečima, mnogostruko vraća zajednici.

Studentkinja Ljubinka Vasić je rekla da je poskupljenje mesečnih autobuskih karata za studente sa 2.424 dinara, na 5.500 dinara, za njih drastično i nepriuštivo, zbog čega su se odlučili da ponovo pokrenu pitanje produžetka linije BG voza do Pančeva.

„Mi ćemo nastaviti da se obraćamo medijima i da urgiramo na gradonačelnika Pančeva, odnosno Upravu grada i direktora Pantransporta da nam se do kraja objasni kako je moguće da ne postoje od marta meseca ove godine subvencije za prevoz studenata, zato što to ne bi trebalo da bude trošak za grad nego ulaganje u budućnost samog Pančeva“, poručila je.

Dodala je i da je Pančevcima trenutno na raspolaganju samo šest vozova koji, preko njihovog grada, iz Vršca saobraćaju za Beograd, i da je mesečna karta za njih 1.900 dinara.

Kazala je da studenti ne očekuju da ih zaobiđe inflacija, ali da pitaju kako je moguće da autobuska karta poskupi čak 127 odsto.

BG voz trenutno saobraća do naselja Ovča. V.d. generalnog direktora „Srbija voza“ Ivan Bulajić je u sredu najavio da je uspostavljanje četiri nova polaska putničkih vozova od Pančeva do Beograda „pitanje nedelja, a ne meseci“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.