Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U PANČEVU održana Karejina antikorupcijska tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (VIDEO) - | K-013 Portal

U PANČEVU održana Karejina antikorupcijska tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (VIDEO)

antikorupcijska tribina, kareja, pancevo, sinisa jankovic

U petak, 9. decembra, u Pančevačkom kafeu Kupe malobrojna publika okupljena oko organizacije civilnog društva Kareja imala je priliku da se iz prve ruke upozna sa aferom litijum.

O svojoj muci govorili su aktivista civilnog društva Miroslav Mijatović iz organizacije Podrinjski antikorupcijski tim – PAKT iz Loznice i dva domaćina iz doline Jadra Zlatko Kokanović i Vladan Jakovljević.

Razgovor je vođen u okviru tribine koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv političke korupcije organizovala Pančevačka Kareja. Osim navedenih gostiju, gost – domaćin bio je Dobrivoje Milosavljević iz Inicijative Odbranimo Teslu, a moderator Nenad Živković novinar portala „Pančevo si ti“.

Delovalo je nestvarno kada smo čuli da misionari kompanije za eksploataciju litijuma, meštanima za celo imanje, koje realno vredi do 100.000 evra, nude 200.000 evra; uz dobronameran savet, da ako sada ne prodaju dobrovoljno, da će kasnije morati da prodaju ali po ceni nižoj od 100.000 evra.

Ukoliko dođe do eksploatacije litijuma, dnevno će biti potrebno više od 1.000 tona sumporne kiseline. Zanimljivo zapažanje imao je Milosavljević koji je izjavio da je moguće da će se sumprona kiselina uvoziti iz Rumunije, a onda transportovala železnicom koja prolazi kroz Pančevo, tačnije naselje Misa. Da li je to moguća opasnost po zdravlje Pančevaca?

Ukoliko takva opasnost za Pančevce ne bude postojala, svakako će osetiti štetne posledice eksploatacije litijuma. Naime sve otpadne vode i tečnosti izlivaće se u Drinu iz koje će Dunavom sigurno stići i do Pančeva. Aero zagađenje će biti neizbežno za područje cele Srbije.

Gostima je postavljen veći broj pitanja, date su i sugestije, među kojima da u svojim izlaganjima na temu litijuma obavezno dodaju i bor kao element koji ga prati, a koji je takođe štetan po životnu sredinu.

. . .

Kareja dodelila Antikorupcijsku povelju, prvi laureat Podrinjski antikorupcijski tim PAKT iz Loznice

Na početku tribine, organizator – Pančevačka Kareja obavestila je da je ustanovila priznanje za doprinos u borbi protiv političke korupcije u vidu Antikorupcije povelje. Prvi laureat je Podrinjski antikorupcijski tim – PAKT iz Loznice. Povelju je ispred Kareje uručio Siniša Janković, u ime PAKT-a primio je i zahvalio se za podršku Kareji i građanima Pančeva Miroslav Mijatović.

Povelja u rukama bliže

Takođe izjavio je da iako imaju veliku podršku i od inostranih medija i ekoloških aktivista, da borba protiv štetne eksploatacije litijuma i protiv političke korupcije koja to omoguća, tek predstoji, ali da oni neće odustati jer brane zdravlje i živote.

Ovu antikorupcijsku tribinu prenosio je uživo portal K-013 na svojoj Fejsbuk stranici. 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.